nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

19.06.2013 "Everzwijnen zijn verduiveld slim"

"De boer is altijd de pineut", zucht landbouwer Ivan Hertogs uit het Limburgse Hamont. Everzwijnen vernielden een halve hectare van zijn pas ingezaaide maïs. "De zaden die ik machinaal een paar centimeter in de grond steek, halen zij er stuk voor stuk uit. Reeën komen hier ook wel eens van de planten eten. Daar heb ik niets op tegen. Maar die everzwijnen zijn vernielers."

Drie jaar geleden doken in de bossen rond de boerderij 'de Beverbeek' van Ivan Hertogs in Hamont de eerste everzwijnen op. Vorig jaar merkte de boer bij het kneuzen van de maïs dat zijn percelen ongewenst bezoek hadden gekregen. Maar dit jaar gaan de everzwijnen een stap verder. De ingezaaide zaadjes woelen ze één voor één op: "Ze volgen gewoon de plantenrij. Met hun neus in de grond, in rechte lijn tot het einde van het veld. Geen enkel zaadje slaan ze over. Alsof het hen is aangeleerd."

Ondertussen probeert Hertogs de dieren op verschillende manieren van zijn akkers te houden. Jagers kunnen daarbij een bondgenoot zijn, maar zijn niet altijd succesvol. "Die mensen doen ook hun best", sust Hertogs. "Eentje heeft me geholpen om de hele boel opnieuw in te zaaien. Hij betaalde zelfs de zak maïszaad." Een sterke omheining is volgens de geteisterde boer ook niet zaligmakend: "Op de akkers waar vorig jaar schade was, heb ik een draad gezet. Maar die varkens zijn zo verduiveld slim dat ze gewoon een akker verder gaan. En ik kan toch moeilijk 25 hectare akkers omheinen?"

Bron: Het Belang Van Limburg

Volg VILT ook via