nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.03.2012 FAO verwacht tweede hoogste tarweopbrengst ooit in 2012

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties verwacht dat de tarweoogst in 2012 de tweede hoogste wordt in de geschiedenis. Daarmee blijft die 1,4 procent of zo’n tien miljoen ton lager dan het record van 2011. De opbrengsten per hectare zullen lager liggen dan vorig jaar, maar er werd meer tarwe uitgezaaid.

De FAO raamt de tarweoogst op 690 miljoen ton. Daarmee komt de opbrengst ruim boven het vijfjarig gemiddelde uit. Het tarweareaal is dit jaar toegenomen of gaat toenemen in veel landen als gevolg van de hogere prijzen die worden voorspeld. Toch verwacht de FAO niet dat de opbrengst boven het recordjaar 2011 komt te liggen. “We verwachten dat er nu normale opbrengsten van de akker gehaald zullen worden, terwijl de opbrengst per hectare vorig jaar heel hoog was”, klinkt het.

Wanneer gekeken wordt naar de situatie op regionaal niveau, dan zien we dat de weersomstandigheden in West-Afrika zorgen voor een scherpe daling van de graanproductie en melkproductie in de Sahel. “In combinatie met de hoge voedselprijzen, zorgt dit voor veel onzekerheid en ondervoeding in heel wat landen”, stelt de FAO.

Het blijft ook de vraag welke impact het winterweer gaat hebben op de graanoogst in Europa. Zo is in Frankrijk ongeveer 1,9 miljoen toen tarwe verloren gegaan. Maar de kans bestaat dat de Franse akkerbouwers de wintertarwepercelen met ernstige vorstschade inzaaien met zomergraan. De FAO meldt nog dat de graanprijzen op de internationale markten aan het stijgen zijn omdat de tarwevoorraden afnemen.

Bron: Boerenbusiness

In samenwerking met: Boerderij.nl

Volg VILT ook via