FAO waarschuwt voor rampzalige impact voedselspeculatie

De invloed van voedselspeculatie op de volatiliteit van de voedselprijzen moet verder onderzocht worden. De enorme schommelingen die sinds 2007 voorkomen, hebben een rampzalige impact op arme consumenten en producenten over heel de wereld. Dat zegt de Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.
10 juli 2012  – Laatste update 4 april 2020 15:05
Lees meer over:

De invloed van voedselspeculatie op de volatiliteit van de voedselprijzen moet verder onderzocht worden. De enorme schommelingen hebben een rampzalige impact op arme consumenten en producenten over heel de wereld. Dat zegt de Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. De organisatie roept op om de relatie tussen landbouw, financiële en energiemarkten nader te bestuderen.

Volgens de FAO is er recent een einde gekomen aan de neerwaartse tendens van de prijzen van landbouwgrondstoffen. “Sinds 2007 is de 40-jarige periode van dalende prijzen stopgezet. Tussen 2008 en 2011 zagen we een reeks van extreme pieken en dalen van de voedselprijzen”, zei Leonel Fernandez Reyna, de president van de Dominicaanse Republiek tijdens een bijeenkomst van de FAO. “Die sterke schommelingen zijn moeilijk op te vangen door landen die netto-importeur zijn van voedsel.”

De inflatie van voedselprijzen is naar mening van president Fernandez veel sterker dan de algemene inflatie in alle landen. “Die inflatie heeft een veel grotere impact in landen waar de bevolking tot 75 procent van het inkomen aan voeding spendeert”, vult José Graziano da Silva, directeur-generaal van de FAO aan. De grote oorzaak van die prijsvolatiliteit van landbouwgrondstoffen is het gebruik van landbouwtermijnmarkten als pure financiële instrumenten.

“Financiële speculatie doet de marktschommelingen toenemen waardoor de onzekerheid groter wordt. Deze ongecontroleerde en niet gereglementeerde speculatie heeft een dramatische impact op arme landen”, klinkt het. Volgens president Fernandez gaat het niet om een abstract concept, maar om iets dat een verwoestende en brutale impact uitoefent op het leven van mensen. “Bovendien dreigen regeringen gedestabiliseerd te geraken door deze schommelende voedselprijzen.”

Hoewel de FAO al verschillende rapporten heeft laten maken over dit onderwerp, is er nog steeds nood aan meer analyses die helpen de natuur, oorzaken, impact en antwoorden op prijsvolatiliteit beter te begrijpen. “Dit betekent dat er verder onderzocht moet worden hoe de steeds complexer wordende relatie tussen landbouw, financiële en energiemarkten in elkaar zit”, aldus de president van de Dominicaanse Republiek.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek