nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.03.2010 Federale regering ondersteunt champignontelers

De federale regering heeft beslist om de champignonteelt financieel te ondersteunen. Dat zegt minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld). De champignonteelt zit al jaren in moeilijkheden. De zware arbeidskosten in combinatie met de lage prijzen zetten veel telers ertoe aan om ermee te stoppen. Met dit financieel duwtje in de rug wil de federale regering hen helpen deze moeilijke periode te overbruggen.

"De ondernemingen die actief zijn in de champignonteelt zullen voor de jaren 2008, 2009 en 2010 samen maximaal een eenmalig bedrag van 7.500 euro ontvangen als steun. Dit geld wordt gestort vanuit het Waarborg- en Sociaal fonds voor de Land- en Tuinbouw", stelt Van Quickenborne.

In het najaar van vorig jaar trok Boerenbond al aan de alarmbel. Volgens de landbouworganisatie was de toestand in de champignonsector op dat moment "catastrofaal". De sector lijdt sterk onder de toenemende import van goedkope champignons uit Midden-Europa waar de loonkost veel lager is.

Ook is de Belgische export als gevolg van de economische crisis gevoelig gedaald. Die daling is vooral te wijten aan de relatief dure euro tegenover de sterk gedevalueerde en dus goedkopere Poolse munt zloty. Daarnaast kampt de sector met een toenemende algemene kostenstijging.

In België is de champignonteelt vooral geconcentreerd in de provincie West-Vlaanderen.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via