nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

27.11.2009 Felix Alen maakt kookboek voor kleuters

Met een klein beetje hulp van mama en papa kunnen kleuters voortaan speelse gerechtjes bereiden in de keuken. In zijn nieuw kookboek ‘Nog een beet-je’ presenteert topkok Felix Alen een vijftiental eenvoudige, gezonde en creatieve gerechten die ouders samen met hun kleuters kunnen klaarstomen.

Muntcocktait, Japanse sateetjes en een koud komkommersoepje. Het zijn maar enkele gerechten die terug te vinden zijn in ‘Nog een beet-je’. In dat kookboek heeft chef-kok Felix Alen vijf menu’s samengesteld die draaien rond de vijf zintuigen. "In opdracht van het Davidsfonds ging ik op zoek naar gerechten die toegankelijk zijn voor kleuters", vertelt Alen in Het Laatste Nieuws.

Hij geeft toe dat hij eerder met een bang hartje de uitdaging aanging. In een eerste fase werden een veertigtal gerechten samengesteld. "Daarna hebben we die uitgeprobeerd met een tiental kleuters in de keuken van het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur in Diest. De kinderen moesten op stoelen staan om bij de werktafel te kunnen", luidt het.

Samen praatten ze over geuren en vormen, en proefden ze zure en zoete producten. "Als de kinderen de gerechten zelf maken, leren ze makkelijker nieuwe dingen proeven", zo heeft Alen ondervonden. "Je kan de kleuters gerust taken laten uitvoeren in de keuken, zoals deeg rollen, groenten snijden met veilige keukenmesjes en eiwit kloppen. Hun inleving en enthousiasme verwonderde me in elk geval", zegt de chef-kok.
 

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via