nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.11.2013 Film stelt slavernij in Italiaanse landbouw aan de kaak

In de streek Puglia, in het meest Zuidelijke deel van Italië, worden illegale vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden ingezet als seizoenarbeiders in de tomaten- en watermeloenenteelt. De slavernij wordt aangeklaagd in een documentaire die deze maand in Brussel vertoond werd door het Europese vakverbond EFFAT. Filmmaker Mencherini wil zijn film in februari ook aan het Europarlement tonen.

De film toont hoe vluchtelingen uit vooral Afrika met de boot naar Puglia worden gebracht, om er terecht te komen in hotels en tentenkampen met armoedige voorzieningen. Ze vallen er in de handen van slavendrijvers verbonden aan de maffia, en worden er ingezet in de tomaten- en watermeloenenteelt. Tijdens piekmomenten zou het gaan om zo’n 14.000 illegalen, die 20 euro per werkdag van 16 uur ontvangen, terwijl ze volgens de collectieve arbeidsovereenkomst van landbouw in Puglia recht hebben op minimaal 40 euro. Van dat loon wordt bovendien het vervoer van hun verblijfplaats naar de landbouwgronden en hun lunch afgehouden.

Intussen werden in Puglia al enkele maatregelen getroffen om de situatie van de vluchtelingen te verbeteren. Er werd bijvoorbeeld geld vrijgemaakt voor schoon drinkwater en een wet ingevoerd tegen uitbuiting van illegale arbeiders. Dat stelt een vertegenwoordiger van de regio na de filmvertoning door de Europese federatie van voedsel-, landbouw- en toerismevakbonden EFFAT. Een andere aanwezige maakt echter meteen de opmerking dat het fenomeen zich niet beperkt tot Puglia. In de winter zouden de arbeiders verhuizen naar Calabrië, om er onder dezelfde of zelfs slechtere omstandigheden te werken in citrusboomgaarden.

Mecherini kon zijn documentaire maken met de hulp van de Italiaanse nationale federatie voor landbouwarbeiders FLAI-CGIL. Afgelopen maand werd hij al getoond in het Brusselse kantoor van de regio Puglia, maar in februari hoopt Mecherini zijn film ook aan het Europarlement te kunnen tonen. Hij wil immers niet alleen de Italiaanse politici wakker schudden, maar ook Europa bewust maken van het feit dat de landbouwers-slavendrijvers in Puglia Europese subsidies ontvangen.

Meer info: het artikel van De Wereld Morgen over de vertoning door EFFAT, de website van de filmmaker

Bron: De Wereld Morgen

Volg VILT ook via