nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.11.2012 Fonterra haalt wereldwijd het meeste melk op

India is met voorsprong 's werelds grootste melkproducent. De grootste zuivelfirma is Fonterra uit Nieuw-Zeeland. Het bedrijf verwerkt 4,8 procent van alle melk die wereldwijd opgehaald wordt. Ten opzichte van de coöperaties in de top-20 van het onderzoeksnetwerk IFCN, zetten de private melkerijen meer melk om in zuivelproducten met een hoge toegevoegde waarde.

Vorige maand publiceerde het International Farm Comparison Network (IFCN), een internationaal netwerk van onderzoekers en stakeholders, een rapport dat een mooi beeld geeft van de mondiale zuivelmarkt. De mondiale melkproductie in 2011 bedroeg 721,4 miljoen ton. Slechts 62 procent daarvan wordt geleverd aan zuivelfabrieken. Met 137,5 miljard ton melk (koe- en buffelmelk omgerekend naar 4% vet en 3,3% eiwit) is India veruit de belangrijkste producent.

Het merendeel van de melk bereikt in India nooit de zuivelfabrieken, maar dient voor eigen consumptie of wordt rechtstreeks verkocht aan consumenten. De 23 miljard ton melk voor de Indiase zuivelindustrie, staat dan ook in schril contrast met de bijna 84 miljard ton melk die in de VS aan zuivelfirma's geleverd wordt. Op een half miljard ton na is dat de volledige Amerikaanse melkproductie.

Net zoals India is Pakistan een belangrijke melkproducent - met 41,6 miljard ton de nummer drie - maar staat het land nergens wat zuiververwerking betreft (1,3 miljard ton). China (33,9 miljard ton melk) en Brazilië (32 miljard ton melk) vervolledigen de top vijf van grootste producenten. Duitsland is met eeen productie van 31,1 miljard ton melk de eerste EU-lidstaat op plaats zes. Frankrijk volgt op acht, het Verenigd Koninkrijk op tien en Nederland op elf. Polen en Italië halen nog de top 20.

Waar het lijstje van grootste melkproducenten het zonder EU-lidstaten moet stellen, duiken Duitsland (2) en Frankrijk (4) wel op in de top vijf van grootste verwerkers. Eenzelfde ranglijst werd opgemaakt voor de zuivelfirma's. Met 21,6 miljard kilo verwerkte melk staat het Nieuw-Zeelandse Fonterra daarin afgetekend op één. Fonterra verwerkt drie procent van de mondiale melkproductie en 4,8 procent van de melk die voor verwerking naar de zuivelindustrie gaat.

Dairy Farmers of America, de Franse groep Lactalis die ook eigenaar is van de Italiaanse branchegenoot Parmalat, het Zwitserse Nestlé en Dean Foods uit de VS vervolledigen de top vijf. FrieslandCampina en Danone, twee belangrijke spelers op de Belgische markt, verwerken respectievelijk 10,1 en 8,2 miljard ton melk. Ze staan daarmee op de plaatsen zeven en acht. Een vergelijking van de omzet van de zuivelfirma's met de melkplas die ze verwerken, leert dat private melkerijen meer geld puren uit eenzelfde volume melk. Daar slagen ze in door bijvoorbeeld met kaas, yoghurt en ijs voor meer toegevoegde waarde te zorgen.

Meer info: IFCN Dairy Report 2012

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via