nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

30.04.2012 Friends of the Earth viseert Wereldbank voor grondroof

Friends of the Earth houdt de Wereldbank mede verantwoordelijk voor grondroof in ontwikkelingslanden. In een rapport over 'land grabbing' in Oeganda laat de ngo zien dat een door de Wereldbank gefinancierd project voor de lokale bevolking resulteerde in het verlies van hun grond, voedselvoorziening en toegang tot water. Ook het milieu werd geweld aangedaan, beweert Friends of the Earth.

De Wereldbank heeft volgens Friends of the Earth jarenlang miljoenen dollars gepompt in palmolieplantages in Oeganda. Het palmolieproject is een joint venture tussen biobrandstofproducent Wilmar International en BIDICO, één van de grootste landbouwbedrijven van Oost-Afrika. De twee bedrijven kregen de steun van de Oegandese regering en van internationale instellingen zoals de Wereldbank.

Intussen heeft het internationaal instituut voor ontwikkelingssamenwerking afstand genomen van het project, maar de grondroof zet zich volgens het rapport door. De palmolieplantages veroveren namelijk grond op voedselgewassen en regenwoud. Lokale boeren verliezen gronden die ze gebruikten voor het grazen van het vee of voor hun watervoorziening. "Van de beloofde tewerkstelling is op het terrein weinig te zien", hekelt Friends of the Earth.

Volgens de ngo profiteert enkel de agro-industrie van de palmolieplantages en moet Oeganda kleinschalige, ecologische landbouw voorrang verlenen en de grondrechten van zijn inwoners beschermen. Friends of the Earth beweert dat landbouwinvesteringen in andere ontwikkelingslanden gelijkaardige effecten hebben als in Oeganda. De voorbije jaren zou 80 tot 230 miljoen hectare landbouwgrond ontvreemd zijn aan de lokale bevolking. "Sommige landen kunnen amper hun eigen inwoners voeden, maar hebben genoeg vruchtbare grond om buitenlandse investeerders aan te trekken", luidt het.

Naar aanleiding van een internationale conferentie over landgebruik hekelde Friends of the Earth samen met andere ngo’s en landbouworganisatie Via Campesina de marktgeoriënteerde aanpak van de Wereldbank. Vooral de principes van ‘responsible agricultural investment’ of kortweg RAI leiden tot grote frustratie bij de activisten, schrijft MO*. De Wereldbank wil met dit instrument de voordelen van landbouwinvesteringen beter spreiden en een evenwicht zoeken tussen opportuniteiten en risico's in grote investeringsprogramma's. Friends of the Earth doet het af als een instrument om multinationals te helpen om wereldwijd grond te verwerven.

Meer info: Land grabbing in Uganda

Bron: eigen verslaggeving/MO*

Beeld: Friends of the Earth

Volg VILT ook via