nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.04.2012 GAIA protesteert bij Devos Lemmens tegen kooi-eieren

GAIA voerde vrijdag actie bij Devos Lemmens in Puurs. De dierenrechtenorganisatie protesteerde er tegen het gebruik van eieren van kippen uit legbatterijen door sausfabrikanten en warenhuisketens. GAIA roept op tot een boycot van alle kooi-eieren, ongeacht of het om legbatterijen dan wel verrijkte kooien gaat. Devos Lemmens engageert zich om stapsgewijs over te schakelen op scharreleieren.

"Ondanks duidelijke, rechtstreekse en veelvuldige oproepen van GAIA en duizenden Belgen via www.boycot-cot.be aan de industrie, verwerken nog heel wat sausfabrikanten en supermarkten zoals Colruyt, Carrefour, Aldi en Delhaize in hun producten nog steeds eieren van kippen die 13 maanden afzien in legbatterijen", zei GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch voor aanvang van de actie.

GAIA creëerde een campagnebeeld van een glazen mayonaisepot waarin een kip werd gepropt. Affiches werden aangeplakt aan het hoofdkantoor van Devos Lemmens. Een 15-tal actievoerders scandeerde "Devos Lemmens, haal de kip uit de kooi". Het beeld werd ook geadverteerd in de krant Metro en verspreid via sociale media. "De productie van kooi-eieren moet stoppen. Kooien geven kippen nooit de ruimte en levenskwaliteit die ze nodig hebben", meent Vandenbosch.

Devos Lemmens reageert op de actie van GAIA met het engagement om stapsgewijs over te schakelen op eieren van scharrelkippen "want we zijn ons bewust van de noodzaak om het welzijn van dieren te beschermen". Omdat elk jaar een belangrijke hoeveelheid eigeel nodig is, kan het bedrijf niet meteen het volledige gamma overschakelen. "Stap voor stap kan dat wel en blijft de kwaliteit van onze producten en de bevoorrading van de consumenten gegarandeerd", luidt het.

Eieren van kippen uit legbatterijen mogen sinds 1 januari niet meer vers in de winkelrekken liggen, maar tot 31 juli 2012 mogen ze nog verwerkt worden door voedingsbedrijven. In augustus mag er geen enkele kip meer in een legbatterij zitten. Wanneer het zover is, zal bijna de helft van de Belgische pluimveestapel gehuisvest zijn in verrijkte kooien met minimum 750 in plaats van 550 cm² per kip. Tevens wordt er voorzien in vijf centimeter hogere kooien, zitstokken en een kleine nestruimte zodat hennen eenvoudiger natuurlijk gedrag kunnen vertonen. De overige kippen krijgen in zogenaamde alternatieve huisvesting nog wat meer ruimte per dier.

Wetenschappelijk is het nog niet duidelijk welk systeem het meeste dierenwelzijn biedt. Zowel de verrijkte kooisystemen als de alternatieve huisvesting hebben voor- en nadelen. Wat het natuurlijk gedrag van de kippen betreft zijn er meer garanties in de alternatieve systemen, terwijl het sterftecijfer, de botbreuken en de sanitaire aspecten dan weer in het voordeel van de verrijkte kooisystemen zijn. De pluimveesector toont met enkele foto's van reeds omgeschakelde bedrijven hoe leghennen gehuisvest worden in verrijkte kooien.

Bekijk hier de beelden van kippen in verrijkte kooien.

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via