nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

16.03.2012 GAIA vraagt Onkelinx om verbod op batterijkonijnen

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft de afgelopen week 55.000 handtekeningen overhandigd aan minister voor Dierenwelzijn Laurette Onkelinx om te ijveren voor een verbod op het houden van konijnen in batterijkooien. Minister Onkelinx wacht op het advies terzake van de Raad voor Dierenwelzijn vooraleer ze maatregelen neemt, liet ze tijdens het onderhoud weten.

Niet alleen batterijkippen, ook batterijkonijnen zijn GAIA een doorn in het oog. In België worden elk jaar 500.000 konijnen voor hun vlees in batterijkooien gekweekt. Die kooien voorzien in 500 cm² ruimte per konijn. GAIA zond vorig jaar nog radiospots uit om de toestand van konijnen in kooien aan te klagen. In 2009 maakte GAIA beelden in konijnenkwekerijen en -slachthuizen om de publieke opinie te beroeren.

De dierenrechtenorganisatie verlangt dat producenten investeren in diervriendelijkere huisvestingssystemen zoals groepshuisvesting in ruime hokken met compartimenten en knaagmateriaal. Supermarkten worden door GAIA aangezet om niet langer vlees van batterijkonijnen te verkopen. Colruyt, Delhaize en Lidl gaven al gevolg aan de acties van GAIA door nu ook konijnenvlees aan te bieden van dieren die gekweekt zijn in diervriendelijkere parksystemen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via