GAIA wil jouw beste eendengezicht tegen dierenleed

Dierenrechtenorganisatie GAIA roept iedereen op om op kerstavond geen foie gras te eten en dat met een 'duck face' te tonen.
23 december 2013  – Laatste update 4 april 2020 15:13
Lees meer over:

Nu heel België zich opmaakt voor de eindejaarperiode en de benen onder tafel schuift voor een feestelijk kerstmenu, roept dierenrechtenorganisatie GAIA iedereen op om op kerstavond geen foie gras te eten en dat met een 'duck face' te tonen. Mediafiguur Lesley-Ann Poppe is ambassadrice van de campagne.

Ondanks de dalende consumptie blijft foie gras een populair product tijdens de feestdagen. GAIA vindt dat zelfs één keer per jaar te veel is, omdat het onmogelijk is foie gras te produceren zonder dierenleed. Daarom lanceert de dierenrechtenorganisatie op 24 december de Dag Zonder Foie Gras. Bovendien nodigt GAIA iedereen uit zijn of haar engagement te uiten met een 'duck face' of 'eendengezicht' en de foto te delen via de sociale media.

Elk jaar worden in België honderdduizenden eenden en enkele honderden ganzen onder dwang gevoederd voor de productie van foie gras, zegt GAIA. In Frankrijk, de grootste producent ter wereld, ondergaan elk jaar 40 miljoen eenden en enkele honderdduizenden ganzen deze mishandeling. Twee keer per dag krijgen de dieren in totaal het equivalent van een vierde van hun lichaamsgewicht in gekookte maïs pneumatisch ingepompt tot in de voormaag.

De uitgezette lever duwt tegen de longen, waardoor de vogels voortdurend in ademnood verkeren. Tijdens het voederen onder dwang is het sterftecijfer tien tot twintig keer hoger dan in gewone eendenkwekerijen waar de dieren niet onder dwang worden gevoederd. Volgens GAIA pikt de consument dit dierenleed niet langer en wordt er steeds minder foie gras gegeten: een enquête uitgevoerd door IPSOS zou uitwijzen dat in Vlaanderen vorig jaar 5 procent minder foie gras werd gegeten in vergelijking met het jaar voordien, en 11 procent minder in Wallonië.

"Mensen worden zich steeds meer bewust van het feit dat dierenmishandeling voor een luxeproduct als foie gras vandaag niet langer aanvaardbaar is", zegt GAIA-directeur, Ann De Greef. Om de consument een alternatief te bieden, lanceerde GAIA in 2008 Faux Gras, een plantaardig product op basis van champagne en truffels.

Meer info: GAIA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek