nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.05.2011 GDF Suez ontvangt eerste lading Canadese houtpellets

In de Gentse haven is dinsdag 48.000 ton houtpellets uit Canada aangekomen, bestemd voor de groene-energiecentrale van Rodenhuize. GDF Suez wil vanuit Canada jaarlijks 225.000 ton houtpellets invoeren, een derde van zijn totale behoefte. "De invoer van biomassa is de enige mogelijkheid om het beperkt hernieuwbare energiepotentieel in België op te krikken", zegt Charles Hertoghe van GDF Suez.    

De houtpellets dienen als brandstof voor de elektriciteitscentrale van Rodenhuize, die op termijn jaarlijks 320.000 gezinnen moet voorzien van groene stroom. De voormalige steenkoolcentrale van Rodenhuize zal op jaarbasis 180 MW groene elektriciteit produceren, de helft van de productie van alle biomassacentrales in België.

De energiereus tekende een bevoorradingscontract met Pacific Bio Energy voor zeven jaar, met een jaarlijkse afname van 225.000 ton biomassa. De houtpellets komen dankzij de leasing van het Japanse schip 'GDF Suez Ghent' naar België. De komst van het bulkschip, dat met 48.000 ton houtpellets dinsdag voor de eerste maal aanmeerde in de Gentse haven, past bij de verdere ontwikkeling van de biogebaseerde economie, verklaart het Gentse havenbedrijf.
      
Volgens haven-CEO Daan Schalck past de aanvoer van houtpellets op de Ghent Coal Therminal van Sea Invest in het strategisch plan 2020, waarbij wordt ingezet op de clustering van bestaande en nieuwe biogebaseerde activiteiten. "Het schip tast de maximumcapaciteiten van onze sluizen af, maar is wel interessanter dan bulk dat over verschillende kleinere schepen verdeeld zou worden." De CO2-uitstoot per ton vervoerd door het schip vanuit Canada komt overeen met de emissie van een vrachtwagen over een afstand van 650 kilometer, zo bleek uit een audit.

Bron: Belga

Volg VILT ook via