Gezondheidsclaim chocolade valt niet overal in de smaak

Wanneer de Europese Commissie het advies van EFSA volgt, dan prijken op de verpakking van donkere chocolade binnenkort gezondheidsclaims.
10 augustus 2012  – Laatste update 4 april 2020 15:06
Lees meer over:

Wanneer de Europese Commissie het advies van voedselveiligheidsautoriteit EFSA volgt, dan prijkt op de verpakking van donkere chocolade binnenkort reclame omtrent de positieve gezondheidseffecten. "Fabrikanten gaan er echt niet bij vertellen dat u maar een kleine hoeveelheid per dag moet eten of dat de vele suiker tandbederf kan veroorzaken", waarschuwt de Nederlandse consumentenorganisatie foodwatch.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA zette het licht op groen voor gezondheidsclaims op basis van de anti-oxidanten flavanolen in cacao. Onderzoek heeft uitgewezen dat het dagelijks nuttigen van 10 gram donkere chocolade of 2,5 gram cacaopoeder een positieve impact heeft op de bloedcirculatie.

De claim werd ingediend door chocoladeproducent Barry Callebaut. Dankzij een uitgekiend productieproces slaagt het bedrijf er in om cacaoproducten te maken met een hoog gehalte aan flavanolen. Meestal gaan die grotendeels verloren bij de productie van chocolade.

De jonge Nederlandse consumentenorganisatie foodwatch, die ijvert voor transparantie omtrent voedsel, is niet opgezet met de gezondheidsclaim en vreest dat ongezonde chocoladeproducten straks teksten dragen als 'goed voor uw bloeddruk'. "Dit is zeer misleidend voor consumenten", luidt het. "In plaats van consumenten aan te moedigen meer junkfood te eten, zou de overheid beter stappen ondernemen om de obesitasepidemie terug te dringen."

Bovendien zet foodwatch ook vraagtekens bij de studies die aan EFSA zijn voorgelegd. De onderzoeken die de chocoladegigant zelf heeft aangeleverd, bekijken uitsluitend de positieve effecten van kleine doses flavanolen. "Er is geen onderzoek gedaan naar de mogelijk negatieve effecten, noch naar de effecten van hoge consumptie of op de lange termijn", aldus foodwatch, die het ook twijfelachtig vindt dat de onderzoeken allen gefinancierd werden door het belanghebbende bedrijf.

Meer info: EFSA-opinie omtrent flavanolen uit cacao

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek