Ggo-aardappelen blijken bestand tegen aardappelziekte

De veldproef met genetisch gemodificeerde aardappelen in Wetteren lijkt aan te tonen dat de aardappelen die genetisch resistent gemaakt zijn tegen de aardappelziekte gezond blijven, terwijl de niet-resistente aardappelen allemaal lijken weg te kwijnen na besmetting door de aardappelplaag.
11 augustus 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:01
Lees meer over:

De veldproef met genetisch gemodificeerde aardappelen in Wetteren lijkt aan te tonen dat de aardappelen die genetisch resistent gemaakt zijn tegen de aardappelziekte gezond blijven, terwijl de niet-resistente aardappelen allemaal lijken weg te kwijnen na besmetting door de aardappelplaag. Eind augustus of begin september worden de aardappelen geoogst en dan volgen de definitieve resultaten.

Begin mei werden op een proefveld van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Wetteren 26 experimentele lijnen met ggo-aardappelen aangeplant om hun resistentie tegen de aardappelplaag te testen onder Vlaamse praktijkomstandigheden. Al deze aardappelen zijn eigendom van de Nederlandse universiteit van Wageningen. Daarnaast werd er ook de ggo-aardappel van BASF, fortuna genaamd, getest.

Tussen de resistente rassen werd een hele reeks niet-resistente gangbare rassen zoals bintje, nicola, désirée, agria en fontane geplant om op die manier de ziektedruk te kunnen verhogen. Het proefveld werd op een bepaald moment kunstmatig geïnfecteerd met de aardappelplaag omdat de ziektedruk laag leek te liggen door het droge voorjaar. “Nadien hebben we echter veel regen gehad, ideaal voor de schimmelziekte om zich op het veld te verspreiden”, zegt Marc De Loose van ILVO.

Nauwelijks een maand na het planten van de aardappelen werd een deel van de proef vernietigd door de Field Liberation Movement. “Zo’n 15 procent werd kapot gemaakt. Onze onderzoekers hebben zware inspanningen geleverd om de proef binnen de grenzen van het mogelijke te herstellen. Hoewel een deel van de homogeniteit verloren is gegaan, gaan we er toch van uit dat de veldproef nuttige gegevens kan opleveren”, aldus Erik Van Bockstaele, administrateur-generaal van ILVO.

De eerste informatie is nu al beschikbaar. “De verschillen in resistentie tegen de aardappelziekte zijn erg duidelijk”, zegt René Kusters van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie dat samen met ILVO deel uitmaakt van het consortium dat de proef in goede banen leidt. “De ggo-aardappelen blijven allemaal gezond. Er treden wel gradaties op die een rol spelen in de verdere selectie van interessante lijnen. De verschillende gangbare variëteiten kwijnen helemaal weg op het veld.”

Twee rassen die via klassieke veredeling resistent zijn gemaakt, bionica en sarpo mira, werden ook in de proef opgenomen. “Opvallend is dat enkel de sarpo mira bestand lijkt tegen de plaag. De bionica-planten zijn ook aangetast”, verduidelijk Kusters. De aardappeloogst is voorzien voor begin september. Pas nadien worden de definitieve resultaten van de proef bekendgemaakt.

Volgend jaar wordt de proef in Wetteren herhaald. Daarbij zullen de onderzoekers de verstorende factoren die dit seizoen een rol hebben gespeeld proberen uitsluiten. “Een herhaling van deze proef is ook noodzakelijk omdat elk groeiseizoen anders is”, stellen de onderzoekers. Op de commercialisering van de ggo-aardappelen is het wellicht nog zo'n tien jaar wachten. Enkel de aardappel van BASF zou al tegen 2014 à 2015 op de markt kunnen komen.

Meer informatie: Wie een bezoek wil brengen aan het aardappelproefveld, kan dit aanvragen via www.aardappelziekte.be (via contact).

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek