nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.03.2012 Grieken kiezen voor rechtstreekse verkoop aardappelen

In Griekenland worden steeds meer aardappelen rechtstreeks aan de consument verkocht, aan eerlijkere prijzen voor beide partijen. Dit onder impuls van enkele groepen die zo willen protesteren tegen de hoge supermarktprijzen en de zware economische crisis in het land. De aardappelen kosten zo’n 25 eurocent per kilogram, ten opzichte van minstens 70 cent in de supermarkten.

La Dernière Heure bericht over een groep inwoners uit Pieria die op eigen houtje tientallen ton aardappelen aanbieden via het internet. Ze kopen de aardappelen rechtstreeks van lokale akkerbouwers, aan een eerlijke prijs, en proberen zo alle tussenschakels in de keten te omzeilen. Die ‘eerlijke prijs’ bedraagt 25 eurocent per kilogram. Zowel voor de consument als voor de producent is dat interessant, want in de supermarkten bedraagt de prijs voor een kilogram minstens 70 eurocent en afnemers geven de boeren doorgaans slechts 10 tot 15 eurocent. Het initiatief kent dan ook erg veel succes, en de voorraden zijn binnen enkele uren uitverkocht.

Intussen werden al gelijkaardige initiatieven ondernomen in andere steden en in buitenwijken van Athène. Volgens Boerderij.nl werkt het bijvoorbeeld ook goed in Thessaloniki en Katerini. Daar zouden honderden Grieken op de verkoop van de aardappelen afkomen, uit alle lagen van de bevolking.

De groep uit Pieria is volgens La Dernière Heure dan ook van plan om gelijkaardige acties op te zetten voor andere producten, zoals olijfolie, bloem en rijst. Het initiatief werd vooral opgezet omwille van de krimpende economie en de strenge bezuinigingsmaatregelen waaronder het Griekse volk momenteel gebukt gaat. Bovendien zijn de prijzen in de Griekse supermarkten volgens consumentenorganisatie KEPKA hoger dan elders in Europa. Dat is onder meer gebleken uit een onderzoek uit 2008 en 2009, dat de prijzen in supermarkten in Berlijn en Athène vergeleek.

“En de prijzen dalen nauwelijks”, getuigt Angelos Tsakanikas van de werkgeversorganisatie IOBE in La Dernière Heure, “ondanks de recessie waarin we al vijf jaar leven en de inkomens die dalen”. De oligopolistische structuur van de markt zou in Griekenland aan de basis van die hoge prijzen liggen. Kleine handelaars zijn er talrijk aanwezig, maar het afnemende aantal grote supermarkten en handelaars zou de prijzen omhoog stuwen.

Als gevolg van de directe verkoop aan lagere prijzen, zouden de aardappelprijzen in de supermarkten intussen al gehalveerd zijn. Zo beweren althans de initiatiefnemers uit Pieria.

Bron: La Dernière Heure/Boerderij.nl

In samenwerking met: Boerderij.nl

Volg VILT ook via