nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.02.2007 Groei biodiesel lokt kapitaal naar Desmet Ballestra

De Belgisch-Italiaanse groep Desmet Ballestra krijgt voor de tweede keer in drie jaar tijd een nieuwe eigenaar. Barclays Private Equity stapt in het kapitaal op het moment dat de onderneming, dankzij de explosieve groei van biodiesel, volop in expansie is. Samen met haar nieuwe aandeelhouder bestudeert de Belgisch-Italiaanse groep zowel interne als externe groeiopportuniteiten.

Door de nieuwe Europese regelgeving in verband met biobrandstoffen gaan steeds meer bedrijven biodiesel produceren. Desmet Ballestra speelt daarop in. Het bedrijf is onder meer gespecialiseerd in de extractie en de raffinage van plantaardige olie en in de installatie van olieverwerkingssites. Het bedrijf levert tegelijkertijd de grondstoffen en de installaties die onder andere de biodieselproducenten nodig hebben. Het maakt ook oliën die gebruikt worden in voeding, detergenten en in zeep.

De Belgisch-Italiaanse groep ontstond eind 2004 na de overname van het familiale Ballestra door Desmet, een middelgroot Belgisch bedrijf met een sterke internationale aanwezigheid. Kort daarvoor was Desmet in de handen van een Amerikaanse privé-aandheelhouder gevallen. Die bleef tot de transactie van dit jaar aan boord. Barclays Private Equity krijgt nu ongeveer driekwart van de aandelen in handen. Het management behoudt de rest.

Bij het samengaan van Desmet en Ballestra in 2004 boekte het geheel met 620 werknemers een omzet van 188 miljoen euro. Ondertussen verdubbelde de omzet volgens financieel directeur Frank Giegas tot 400 miljoen euro en klom het aantal werknemers tot 800. De forse omzetgroei is mede te danken aan de overname van twee Italiaanse bedrijven.(GL)

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via