nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.04.2012 Groenestroombedrijf Thenergo bestudeert beursexit

Het groenestroombedrijf Thenergo, dat het financieel moeilijk heeft, denkt eraan zijn beursnotering stop te zetten. Dat zei het bedrijf bij de bekendmaking van de jaarresultaten. Die waren weinig gunstig: het nettoverlies kwam uit op 12,5 miljoen euro. In dat cijfer zijn ook de beëindigde activiteiten opgenomen, zoals de warmtekrachtkoppelingcentrales (WKK's) die intussen zijn verkocht.

"De raad van bestuur beseft dat de kostenstructuur die voortvloeit uit de beursnotering staat tegenover een sterk afgeslankte organisatie en inkomstenmodel. In deze context moet binnen afzienbare tijd nagedacht worden over het nut van de beursnotering", staat er in het persbericht. Wanneer het bestuur knopen zal doorhakken over een mogelijke beursexit, is niet bekend.

Thenergo paste intussen zijn strategie aan. Vorig jaar had het bedrijf nog 22 groeikrachtcentrales, daar blijven nu nog negen WKK's van over. "Het is de opzet om alle activa van het groeikrachtsegment af te stoten", luidde het vrijdag bij de voorstelling van de jaarresultaten.

De tuinders die partner zijn van Thenergo voor de WKK op hun glastuinbouwbedrijf, beleefden in 2011 een bijzonder moeilijk jaar door de sterke daling van de groentenprijzen als gevolg van het mooie voorjaarsweer en de EHEC-bacterie. "De verkoopprijzen van groenten zakten ver onder de productiekost", realiseert Thenergo zich. "Deze situatie bracht de tuinders in nauwe schoenen zodat zij de warmteleveringen door de WKK's niet of nauwelijks konden betalen."

Thenergo gaat zich in de toekomst concentreren op het dienstverleningssegment, bijvoorbeeld de uitbouw van een handelsplatform voor energie. Deze activiteit is ondergebracht in een 100 procent-dochter Etrim nv. In 2012 gaat Thenergo op zoek naar strategische investeerders voor Etrim. "Indien die niet (tijdig) worden gevonden, kan dit leiden tot de beslissing om de vennootschap te ontbinden".

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via