Groenteprijzen stijgen in index, maar niet aan boer

De voorbije week verschenen een aantal berichten in de pers rond de stijging van de index die onder meer werd toegeschreven aan gestegen prijzen voor verse groenten. Boerenbond wenst dit te nuanceren. De organisatie wijst erop dat de prijzen die betaald worden aan de boeren niet of nauwelijks gestegen zijn terwijl de kosten dat wel doen.
6 februari 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03
Lees meer over:

De voorbije week verschenen een aantal berichten in de pers rond de stijging van de index die onder meer werd toegeschreven aan gestegen prijzen voor verse groenten. Boerenbond wenst dit te nuanceren. De organisatie spreekt zich niet uit over de prijzen die de consument in de winkel betaalt, maar wijst erop dat de prijzen die betaald worden aan de boeren niet of nauwelijks gestegen zijn terwijl de kosten dat wel doen.

Boerenbond heeft de cijfers van de indexcommissie bestudeerd en stelt vast dat het indexcijfer van de consumentenprijzen gestegen is met 0,87 punt. Tegenover januari 2011 is dit een stijging van 3,65 procent. "Die indexstijging wordt echter vooral verklaard door de stijging van de prijs voor motorbrandstof (+19 punten), voor notariskosten (+14 punten), voor telefoongesprekken (+13 punten) en voor vloeibare brandstoffen (+9,5 punten). De prijs van verse groenten steeg met  zes punten. Noteer ook de daling van de prijs voor vers fruit met zes punten", schetst Boerenbond.

Volgens de landbouworganisatie wekt de ongenuanceerde berichtgeving de indruk als zouden groentetelers gouden tijden meemaken. "Niets is minder waar", betreurt Boerenbond. "In 2011 kampten de groentetelers met zeer lage prijzen voor hun kwaliteitsproducten. Eerst door het veel te warme voorjaar, waardoor  een overaanbod van groenten de prijzen kelderde, daarna door de EHEC-crisis die leidde tot het vernietigen van duizenden tonnen kwaliteitsvolle groenten. Terwijl de prijs aan tuinder in elkaar stortte, stegen net zoals in andere sectoren de kosten. Een groenteteler moest (veel) meer betalen voor arbeid en energie."

Boerenbond vergelijkt de gemiddelde prijzen die tuinders de voorbije twee maanden hebben ontvangen voor tomaten (0,936 euro per kg), sla (0,346 euro per kg), witloof (1,088 euro per kg, prei (0,195 euro per kg), spruiten (1,38 euro per kg), savooikool (0,37 euro per stuk) en rode kool (0,35 euro per stuk) met de prijs in dezelfde periode vorig jaar. Zonder uitzondering liggen de prijzen nu lager. Meer zelfs, in de meeste gevallen dekken deze prijzen de kostprijs van de teler niet. "Dat is zeker het geval bij vrieskou die leidt tot  extra stookkosten en extra arbeidskosten omdat het oogsten moeilijker verloopt", geeft Boerenbond nog mee.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek