nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.12.2010 "Grondstof voor houtpellets heeft andere toepassingen"

De Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars en de meubel- en papierindustrie stellen zich grote vragen bij de manier waarop pelletkachels gepromoot worden. De verkoop van houtpellets kent in heel Europa een explosieve groei omdat het gepromoot wordt als milieuvriendelijke, goedkope en CO2-neutrale brandstof.

Houtpellets zijn vervaardigd uit samengeperst houtafval. Aangezien de gebruikte bomen tijdens hun levenscyclus eerst CO2 hebben opgenomen, waarna er bij de verbranding weer evenveel CO2 vrijkomt, wordt er geen extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer, zoals bij fossiele brandstoffen wel het geval is.

Volgens de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (BRAFCO) zijn pellets niet zo milieuvriendelijk als ze gepromoot worden. Theo Meys van de federatie uit dan ook zijn bedenkingen bij het miljard euro milieusubsidies dat Electrabel binnenrijft door in de oude steenkoolcentrale Rodenhuize in Gent houtpellets te gaan verbranden. “Rodenhuize verbruikte vroeger op jaarbasis 500.000 kilo steenkool. Om met hout te stoken, is een dubbel zo groot volume nodig. Zoveel houtafval is er gewoon niet!"

Meys waarschuwt dat men pellets van buiten Europa zal moeten aanvoeren indien de pellethype voortduurt. “De ecologische voetafdruk van transport per schip is navenant en illegale houtkap is niet uit te sluiten. Het antraciet dat hier verkocht wordt, is daarentegen afkomstig uit steenkoolmijnen dichtbij huis, zoals Duitsland en Wales.” Hij vraagt een betere controle op de herkomst van de pelletkorrels. "Ik kan niet geloven dat het allemaal afval is uit zagerijen in Scandinavië en Rusland."

Ook Fedustria, de Federatie van de Textiel- en Meubelindustrie, trekt aan de alarmbel omdat hout- en papierprijzen onder druk staan door de hype van de pelletkachels. "De grondstofprijs voor meubels, zeker in het goedkope segment, is met 50 procent gestegen in twee jaar tijd. “Het verbranden van hout is geen oplossing voor het klimaatprobleem”, zegt Guy Van Steertegem. “Houtpellets herwaarderen geen ‘afval’, de restproducten van schaverijen en zagerijen werden altijd al gebruikt als grondstof voor spaanderplaten, OSB-platen en papierpulp.”

Volgens Gorik Van Holen, woordvoerder van minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a), wordt de herkomst van het hout voor de biomassacentrales die groene stroomcertificaten ontvangen van de Vlaamse overheid, strikt gecontroleerd.  “Het hout voor die installaties is afval dat voor geen enkel ander gebruik meer in aanmerking komt.”

Bron: Belang van Limburg

Volg VILT ook via