nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

26.06.2009 Hageland verliest één van zijn bekendste wijnen

Jos Beckx (57) van Wijnhoeve Boschberg in het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel stopt met de productie van wijn. “Volgens het Voedselagentschap moet ik investeren in een nieuwe loods, maar ik heb geen opvolger voor mijn bedrijf dus heb ik beslist ermee op te houden”, licht hij zijn beslissing toe. Hierdoor verliest het Hageland één van zijn beste en bekendste wijnen.

Twintig jaar geleden startte Beckx met de Wijnhoeve nadat hij eerst tien jaar lang actief was geweest bij wijngildes. “Ik leerde de stiel kennen bij enkele wijnboeren en al gauw werd het een passie”, vertelt hij. Ondertussen bezit de Hagelandse wijnboer anderhalve hectare wijngaarden en is hij achttien jaar lang bezig geweest met de productie van zijn eigen wijn. In oktober vorig jaar werd Beckx’ wijn nog verkozen tot beste Belgische witte wijn.

“We waren al een jaartje van plan om er stilletjes mee te stoppen. Drie jaar wou ik er nog mee verder doen. Tussen mijn 60ste en 65ste mag ik van de fiscus sowieso geen activiteiten doen. Je moet weten dat ik wijnbouwer in bijberoep ben. Ik heb nog steeds een andere baan”, legt Beckx uit. Maar daar heeft het Voedselagentschap nu anders over beslist.

“Ik begrijp er helemaal niets van. In Duitsland valt de kalk van de muren en in Frankrijk hangt het tussen de wijnvaten vol spinnenwebben. Je zou denken dat overal in Europa dezelfde normen gelden, maar in ons land wordt er toch wat strenger opgetreden”, zegt Beckx ontgoocheld. Kinderen heeft de man niet en ook andere familieleden zijn het niet zitten om het bedrijf over te nemen.

Jos Beckx heeft nog even overwogen om het bedrijf te verkopen. “Maar uiteindelijk hebben we daar toch van afgezien. De mensen die ik over de vloer gekregen heb, wilden alles kopen, huis en al. Maar je kan toch niet verwachten dat we onze woning gaan verlaten om in een klein appartementje te wonen”? En bovendien kan hij het niet laten om geen wijn meer te verbouwen. “Ik heb nog een 40 are wijngaarden staan. Genoeg voor eigen gebruik”.

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via