nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.03.2011 "Handelsoorlog dreigt als EU gekloond voedsel verbiedt"

Er dreigt een grootschalige handelsoorlog indien de EU de import van voedselproducten van de nakomelingen van gekloonde dieren verbiedt. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht donderdag gezegd in het Europees Parlement. Er bestaat geen systeem voor de traceerbaarheid van deze producten, wat in feite betekent dat alle vlees uit landen als de Verenigde Staten en Brazilië geweigerd zou moeten worden.

Het Europees Parlement buigt zich momenteel over een voorstel van de Europese Commissie om producten van gekloonde dieren voor een periode van vijf jaar te verbieden. In tegenstelling tot de Commissie zou een meerderheid van de europarlementsleden echter ook de producten van nakomelingen van gekloonde dieren willen uitsluiten. De Europese Commissie stelt dat er geen wetenschappelijke bewijzen bestaan dat de consumptie van voedsel van afstammelingen van klonen schadelijk is.

"Volgens De Gucht hebben we een probleem als we producten van nakomelingen willen verbieden en kunnen we een handelsoorlog zoals nooit tevoren verwachten", stelt europarlementslid Bart Staes (Groen! ). Volgens Staes erkende De Gucht dat Europa om ethische redenen alle producten van gekloonde dieren en hun nakomelingen zou moeten weigeren. De eurocommissaris vreest echter dat Europa met zo'n verstrekkend verbod in een zwakke positie zou belanden bij de Wereldhandelsorganisatie.

Zo'n verbod dreigt volgens berekeningen van de Commissie voor miljarden euro's vergeldingsmaatregelen uit te lokken. Staes eist dat de Commissie dringend werk maakt van een systeem voor de traceerbaarheid van gekloonde dieren.

Bron: Belga

Volg VILT ook via