nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.04.2009 Hendrik Vandamme is nieuwe voorzitter van ABS

Het ABS heeft dinsdag een aantal bestuursfuncties hernieuwd. Na 22 jaar voorzitterschap heeft Camiel Adriens de drietand doorgegeven aan de 44-jarige landbouwer Hendrik Vandamme uit Oostende. De nieuwe ABS-preses bestempelt zich als dossierkenner en diplomaat, maar is niet zinnens om meteen een stijlbreuk te forceren.

Vandamme trad in 1994 toe tot het arrondissementeel bestuur van het ABS. De voorbije vier jaar was hij ondervoorzitter van de West-Vlaamse afdeling. Op zijn bedrijf nabij de luchthaven van Oostende heeft Vandamme het belang van syndicale actie aan den lijve ondervonden. "In tien jaar tijd heeft men vijf keer stukken grond van mijn bedrijf onteigend. Voor mij was dat een prikkel om door te groeien bij het ABS".

Vandaag runt Hendrik Vandamme een bedrijf van 70 hectare met akkerbouw en melkkoeien. Zijn voorganger Adriaens neemt naar eigen zeggen met een "tevreden gevoel" afscheid van het ABS, omdat zijn opvolger een "echte boer" is die met beide voeten in de realiteit staat. "Mocht het ABS morgen niet meer bestaan, zou het snel heruitgevonden worden. Gelukkig weet ik dat het ABS nu in goede handen is".

Het eerste dossier dat op Vandamme afkomt, is dat van de dramatische prijsvorming op dit ogenblik. "De hele keten moet er zich bewust van zijn dat vroeg of laat elke schakel de dupe wordt van een systeem zonder faire prijzen", aldus de nieuwe voorzitter. Die bewustwording moet er volgens Vandamme in eerste instantie komen via overleg. "Wat niet wegneemt dat het soms nodig zal zijn om eens op straat te komen".

Na de succesvolle melkactiedag van eind vorige maand is het ABS overigens van plan om nieuwe acties te organiseren. Daarnaast zal met  Vlaams landbouwminister Kris Peeters gepraat worden over het herstelplan, dat volgens Vandamme tot hiertoe te mager is uitgevallen. "Blijkbaar is er een grotere bereidheid om voor de automobielindustrie met geld over de brug te komen". Dat de Europese regels voor het verstrekken van landbouwsteun veel strikter zijn dan in andere sectoren, weigert de kersverse ABS-voorzitter te geloven.  

Vandamme wijst ook met een beschuldigende vinger naar Europa, dat zich de jongste jaren heeft bezondigd aan een "ondoordachte afbouw van prijsondersteunende maatregelen". En hij vraagt aan de politici in het algemeen meer ruimte voor de boeren, "zowel fysisch als psychisch". "Kommaneukerij mag de ondernemerszin niet fnuiken", klinkt het.

Tot slot wil Vandamme de werking van het ABS bestendigen. "Door te blijven hameren op onze onafhankelijke positie kunnen we nog nieuwe leden werven". Momenteel is het ABS met 7.500 à 8.000 leden de op één na grootste landbouworganisatie in Vlaanderen. Om de vier jaar vinden voorzittersverkiezingen plaats.

Hendrik Vandamme, die vader is van een 17-jarige zoon en een 15-jarige dochter, ambieert een voorzitterschap van "twaalf à zestien jaar". De nieuwe ondervoorzitters van het ABS zijn Aloys Van Goethem en Luc Van Dommelen.

Lees ook: "Er is opnieuw actiebereidheid bij de boeren"

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via