nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.03.2011 Hoevebrouwerij stelt witloofbier voor

In hoevebrouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk (bij Leuven) is een nieuw bier voorgesteld, namelijk witloofbier. Brouwer André Janssens haalde inspiratie uit herinneringen uit zijn kindertijd: zijn grootouders woonden in Kampenhout, waar het "witte goud" in het begin van de twintigste eeuw welvaart bracht. "Ik ben erin geslaagd de aparte bitterheid van witloof in het bier te krijgen", zegt hij.

Het witloofbier is een blond bier met een alcoholpercentage van acht procent. Wie het wil proeven, zal naar Vlaams-Brabant moeten afzakken want 90 procent van de productie van Hof ten Dormaal gaat naar de Verenigde Staten. Volgens Janssens krijgt hij zijn product niet gesleten aan de Belgische grootdistributie. In de States zijn Dormaal Blond, Bruin en Amber - de klassieke bieren van de hoevebrouwerij - wel in bijna elke staat te verkrijgen, en de Amerikaan telt er vlot tot 10 dollar (per consumptie) voor neer, stelt hij.

Van het witloofbier is al 6.000 liter gebrouwen. Hof ten Dormaal produceert wekelijks 3.000 liter van alle soorten uit zijn gamma. De brouwerij is uniek omdat het om een zogenaamde gesloten keten vormt waar niets verloren gaat. Janssens gebruikt hop en gerst van eigen teelt. De energie voor het brouwproces haalt hij uit zelf geteelde koolzaad en bovendien verwerkt hij de draf (het restproduct van het brouwen) nog eens tot veevoeder.

Bron: Belga

Volg VILT ook via