nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.04.2011 Hoge aardappelprijs in 2010 door export en verwerking

Het Interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA) spreekt in zijn nieuwsbrief van een verrassend verloop van de aardappeloogst en -afzet in 2010. "In België zorgde een uitzonderlijk groot aardappelareaal en quasi normale opbrengsten voor een historische productie van meer dan 3,6 miljoen ton", zegt coördinator PCA Kruishoutem Marc Goeminne. "Tegen de verwachting in kwamen er toch hoge prijzen."

Voor Nieuwjaar werden er goede prijzen betaald voor de vrije aardappelen door de lagere Europese productie en de extra afzet die Belgische aardappelen vonden in Rusland en andere Oost-Europese landen. Rusland kampte met een groot tekort aan aardappelen als gevolg van de extreme droogte. "Begin 2011 trokken de prijzen verder aan door een combinatie van de weersomstandigheden, de blijvende vraag voor export en de vraag van de verwerkende industrie. Vanaf februari daalde de prijs", schetst Goeminne.

Volgens PCA werden er uitzonderlijk veel aardappelen verkocht. Zowel meteen bij de oogst als in de periode van november tot januari en in de voorbije drie maanden. De oogst van 2010 kampte wel met een relatief fijne sortering, een laag onderwatergewicht en grotere verliezen ten gevolge van rot. Op één april vielen de aardappelvoorraden bij de landbouwers iets lager uit dan het meerjarig gemiddelde.

Goeminne noemt de Belgische voorraadsituatie vergelijkbaar met die van de oogst in 2008. "Nu zijn er wellicht meer aardappelen nodig dan toen", aldus Goeminne, "maar de voorraad afgewerkt product bij de industrie, de behoefte van export en verwerking aan aardappelen de komende weken en maanden en het teeltverloop van de vroege aardappelen zijn onbekende factoren voor de inschatting van het verdere seizoensverloop."

Volgens de laatste cijfers van Belgapom, de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking, werden vorig jaar 3,26 miljoen ton aardappelen verwerkt. Daarmee werd - zoals eerder al aangekondigd door Belgapom - de "magische kaap" van drie miljoen ton overschreden en zet de Belgische aardappelverwerkende industrie zijn continue groei voort. Negentien bedrijven verwerkten de aardappelen tot 1,09 miljoen ton diepvriesfrieten, 196.000 ton gekoelde frieten en 418.000 ton bijproducten, chips, vlokken en andere.

Bron: Nieuwsbrief PCA/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via