nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

04.11.2011 In alle warenhuizen dezelfde melk in andere verpakking?

De voorbije week werd melk van het huismerk van Carrefour, Colruyt, Okay en Delhaize teruggeroepen. Al die melk is afkomstig van één en dezelfde fabrikant, het Ardense bedrijf Solarec. "Het is bij mijn weten de eerste keer dat een fabrikant opbiecht dat hij hetzelfde product levert aan verschillende grote supermarkten", zegt retailkenner Gino Van Ossel in Het Laatste Nieuws.

Door een terugroepactie bij zuivelverwerker Solarec raakte bekend dat de 'huismelk' van Delhaize, Colruyt, Okay en Carrefour identiek is. Solarec, dat ook boter en melkpoeder maakt, produceert geen merkmelk maar alleen melk voor eersteprijsproducten. "Wij verkopen onze melk, die we afnemen van 2.000 boeren, aan alle ketens voor dezelfde prijs", zegt woordvoerder Jean-Marie Thomas. De warenhuizen bepalen vervolgens autonoom de winkelprijs.

Retailkenner Gino Van Ossel van de Vlerick Leuven-Gent Management School vindt dat een opmerkelijke bekentenis want zowel supermarkten als fabrikanten beschouwen de herkomst van huismerkproducten als vertrouwelijke informatie. Naast melk zijn er nog andere identieke producten die onder een verschillend huismerk verkocht worden. Alleen wil Van Ossel niet zeggen over welke producten het gaat omdat hem dit in vertrouwen is meegedeeld.

"Warenhuizen willen liever niet dat het bekendraakt omdat ze vrezen dat de consument zou denken dat álle huismerkproducten van de grote ketens hetzelfde zijn, terwijl dat niet het geval is. En ze beseffen dat de consument het niet serieus vindt als hij overal hetzelfde product in een andere verpakking tegenkomt", legt hij uit. Volgens Van Ossel kunnen warenhuizen hun huismerk moeilijk als 'anders' en 'speciaal' promoten als blijkt dat het product identiek is aan dat van de concurrentie.

Test-Aankoop betreurt dat er over de herkomst van huismerkproducten zo goed als geen transparantie bestaat.

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via