Innovatief systeem moet restwater spuittoestel zuiveren

Een consortium van Vlaamse bedrijven gaat gedurende één jaar een innovatief zuiveringssysteem uittesten om restwater van spuittoestellen te behandelen. VITO en Inagro zullen als kennisinstellingen dit project begeleiden, samen met het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) en de provincie West-Vlaanderen.
3 december 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:13
Lees meer over:

Een consortium van Vlaamse bedrijven gaat gedurende één jaar een innovatief zuiveringssysteem uittesten om restwater van spuittoestellen te behandelen. VITO en Inagro zullen als kennisinstellingen dit project begeleiden, samen met het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) en de provincie West-Vlaanderen. Doel is om het restwater opnieuw te kunnen gebruiken voor nieuwe bespuitingen.

Het zuiveringssysteem dat uitgetest zal worden is de Fyt-O-Cleaner, een innovatieve technologie om restwater van het spuittoestel te behandelen. De technologie wordt momenteel in Frankrijk getest op water dat allerlei contaminanten bevat. Zo wordt hij al toegepast in de sector van de wasserijen en ziekenhuizen waar detergenten en antibiotica uit het water gezuiverd worden. “Maar het systeem biedt ook potentieel voor de verwerking van restwater van spuittoestellen”, klinkt het bij Vlakwa.

Het toestel bestaat uit een oxidatie-, fotolyse- en fotocatalysemodule. UV en oxidantia versterken elkaar tijdens het behandelingsproces waardoor fytosanitaire producten worden afgebroken. Binnen het project wordt nagegaan of door het inzetten van deze technologie alle fytoproducten in het restwater worden afgebroken. “Het ultieme doel is om hetzelfde water opnieuw in alle veiligheid te gebruiken voor de aanmaak van een nieuwe spuitoplossing”, aldus Vlakwa, dat het toestel voorstelde tijdens Agribex.

De Fyt-O-Cleaner zal getest worden bij drie verschillende Vlaamse bedrijven: Family Frites, het loonsproeibedrijf van Corneel Decorte en het landbouwbedrijf van Ignace Vercruyssen. Delvano, een constructeur van spuittoestellen, zal de voorloper van deze technologie op kleinere schaal op zijn spuittoestellen monteren. “Door te investeren in innovatie willen we onze marktpositie verder versterken”, zegt Carlos Vanlerberghe van Delvano.

Dit project is tot stand gekomen dankzij de open call ‘Concepten voor een efficiënt waterbeheer’, een initiatief van Vlakwa, de provincie West-Vlaanderen en VITO. Consortia van bedrijven en organisaties krijgen daarbij subsidies voor demonstratie- en disseminatieprojecten. Zo’n consortium moet telkens minstens één aanbieder van een duurzame technologie of duurzaam concept bevatten en één probleembezitter. Bovendien is de leider van het consortium een Vlaamse KMO en is er minstens één West-Vlaamse KMO bij betrokken.

Zowat 66 procent van de subsidie van het project wordt gedragen door Vlakwa en VITO. De overige 34 procent moet door het consortium gedragen worden. Naast de drie landbouwbedrijven en Delvano zijn dat Eco Cleaning Systems dat het waterzuiveringssysteem mee ontwikkeld heeft, en Belchim Crop Sciences, producent en verdeler van gewasbeschermingsmiddelen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek