nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

12.10.2011 "Insecten hebben alle troeven om de wereld te voeden"

Samen met wetenschapsjournalist Geerdt Magiels en professor Arnold van Huis van Wageningen Universiteit wierp het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie een blik op het voedsel van de toekomst. Insecten kunnen in onze eiwitbehoefte helpen voorzien, zo blijkt, op voorwaarde dat insecten op grote schaal gekweekt worden en smakelijke gerechten de weerzin van de westerse consument helpen overwinnen.

Tegen 2050 zal de vraag naar voedsel met 70 procent toenemen. Aangezien vlees geassocieerd wordt met vooruitgang zal een stijgende levensstandaard van de wereldbevolking de vraag naar vlees enorm doen toenemen. Journalist Geerdt Magiels voorspelt dat we in 2050 nog altijd vlees, vis en zuivel zullen eten, al zal er op ons bord minder maar beter vlees liggen dan vandaag. "Het belang van nieuwe eiwitbronnen zoals paddenstoelen, gisten en insecten zal toenemen", aldus Magiels, die ook 'kweekvlees' uit het labo in de toekomst niet uitsluit.

De Nederlandse entemoloog Arnold van Huis is overtuigd dat insecten mee in onze voedselbehoefte kunnen voorzien. "Het merendeel van de wereldbevolking eet reeds insecten. Voor elke persoon op aarde zijn er 250 miljoen insecten. Van de drie tot zes miljoen soorten zijn er slechts 5.000 gekende soorten schadelijk voor mens, dier of plant. Van 1.800 soorten - larven, sprinkhanen, spinnen tot vliegen - is reeds geweten dat zij eetbaar zijn", illustreert van Huis het potentieel.

"In de tropen eten mensen geen insecten omdat ze anders omkomen van de honger, maar omdat ze het lekker vinden", helpt hij een misverstand uit de wereld. De negatieve houding ten opzichte van insecten en de grotere afstand tot de natuur zorgen er volgens hem voor dat insecten (nog) niet op het menu staan in het Westen. De toepassingen elders in de wereld zijn eindeloos, van rupsen, krekels, mieren, sprinkhanen, mestkevers tot wespen die zo populair zijn in Japan dat ze ingevoerd moeten worden uit Australië en Viëtnam.

"Insecten hebben onmiskenbaar een aantal voordelen ten opzichte van vee", zegt van Huis. "Ze stoten veel minder broeikasgassen uit, bevatten een hoog aandeel (80%) vlees en ze hebben geen voedsel nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden." Door hun koudbloedigheid zetten insecten voeder veel efficiënter om in vlees. Met 1 kg voeder kan 1,5 kg krekels 'geoogst' worden. De energie die nodig is om insecten te kweken, wordt nog berekend. "Dierenwelzijn is in het kweekproces minder een item aangezien insecten ook in de natuur in grote groepen dicht opeen leven", voegt de professor er aan toe.

Wat voedingswaarde en voedselveiligheid betreft, kan van Huis niets aanmerken op insecten. "Insecten hebben een hoog eiwitgehalte, het vet is meestal onverzadigd en ze brengen vitaminen en voor de mens goed opneembaar ijzer aan." Insecten zijn volgens hem veilig op voorwaarde dat ze in hygiënische omstandigheden gekweekt worden en verhit worden alvorens te consumeren. Uiteraard is het belangrijk om giftige soorten te mijden en niet eetbare delen te verwijderen. Mogelijke allergieën worden nog onderzocht, maar van Huis verwacht minder problemen dan bij vlees omdat insecten genetisch minder met de mens verwant zijn.

Om insecten voor menselijke consumptie te introduceren, moeten eerst vooroordelen uit de weg geruimd worden. "Ik zie dit als een uitdaging voor koks om aantrekkelijke gerechten met insecten te maken", zegt van Huis. "Nederlandse kwekers produceren reeds insecten die in de supermarkten verkocht worden. Het vermalen van de insecten opdat ze niet langer herkenbaar zijn, bleek drempelverlagend te werken voor de consument." De deelnemers aan de lezing konden dat zelf ondervinden want zij werden getrakteerd op hapjes die gemaakt werden van in Nederland geproduceerde meelwormen.

Wanneer insecten niet voor menselijke consumptie bestemd worden maar als veevoeder, dan opent dat nog meer perspectieven. "Insecten kunnen gekweekt worden op organisch afval en de zwarte soldatenvlieg kan zelfs mest omzetten in hoogwaardige eiwitten", legt van Huis uit. "Als insecten ooit ingeburgerd geraken in westerse consumptiepatronen, dan zullen grote kweekbedrijven nodig zijn want oogsten uit de natuur kan niet aan de vraag voldoen", meent de professor. Automatiseren is in dat geval de grote uitdaging om de kweek rendabel te maken en insecten betaalbaar aan te kunnen bieden aan de consument.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via