nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.01.2011 "Introduceer trekpaard opnieuw in straatbeeld"

Stal Talpe, een bedrijf gespecialiseerd in trekpaarden, pleit samen met het stamboek van het ‘Vlaams Paard’ en het ‘Belgisch Trekpaard’ voor een herintroductie van het trekpaard in en rond de Vlaamse steden en gemeenten. Om de betrokken besturen van het nut te overtuigen, werd tijdens Agriflanders in Gent een studiedag georganiseerd en werden demonstraties gegeven.

Het trekpaard vormde jaar en dag de motor van de Vlaamse economie. Tot de Tweede Wereldoorlog was het paard het belangrijkste exportproduct, en werd het aangewend in allerlei activiteiten bij onder meer landbouw en hoefsmederij. Met de opkomst van de motor verdween de nood aan paardenkracht en daarmee ook het beeld van het trekpaard uit de steden en het platteland.

Het trekpaard wordt vandaag vooral gehouden door liefhebbers voor ontspanning en recreatie. “Het economisch belang van het trekpaard is weggedeemsterd, maar de kennis van de fokkerij en de omkaderende activiteiten is nog steeds aanwezig. Opdat dit niet verloren gaat, is het van groot belang dat het gebruik van het trekpaard nieuwe bestemmingen krijgt”, stelt Stal Talpe. Daarom wordt geopperd om trekpaarden opnieuw te introduceren in de Vlaamse steden en gemeenten.

In Oudergem loopt al dergelijk proefproject. Drie trekpaarden en vijf begeleiders van de vereniging ‘Paard en Bos’ worden daar ingeschakeld in de gemeentelijke groendienst. De trekpaarden trekken onder meer de sproeiwagen en helpen bij het ophalen van vuilnis. Volgens Stal Talpe is dit een project dat zowel het paard als de samenleving ten goede komt. “Bovendien hebben de paarden een motiverend effect op de gemeentearbeiders. Met een paard werken, geeft hun job meer waarde.”

Om andere gemeenten en steden te overtuigen van de voordelen, organiseerde ‘Stal Talpe’ in samenwerking met het stamboek van het ‘Vlaams Paard’ en het ‘Belgisch Trekpaard’ een studiedag en demonstraties tijdens Agriflanders. Zo werden gastsprekers uitgenodigd om te getuigen over al bestaande projecten en werden moderne machines gedemonstreerd die werken op paardentractie.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via