nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

27.04.2011 Italiaans verzet tegen overname Parmalat ebt weg

Het Franse zuivelconcern Lactalis heeft een overnamebod uitgebracht op de 61 procent aandelen van de Italiaanse zuivelverwerker Parmalat die het nog niet in zijn bezit heeft. De kans op een tegenbod is klein, aldus De Morgen, omdat het politiek verzet tegen een overname is weggevallen na de ontmoeting tussen de Franse president, Nicolas Sarkozy, en de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi.

Het Franse familiebedrijf Lactalis is bereid 3,4 miljard euro neer te tellen voor Parmalat. Lactalis was oorspronkelijk niet van plan verder te gaan dan haar belang van 29 procent maar stelt nu dat "het reglementaire kader is veranderd". Het bedrijf doelt daarmee op pogingen van de Italiaanse overheid om een groep banken en industriëlen een groot belang in Parmalat op te laten bouwen om zo verdere toenaderingen van Franse kant af te weren. Maar de industriële groepen, de snoepgroep Ferrero en de zuivelmaker Granarolo haakten af.

Berlusconi verklaarde tijdens zijn ontmoeting met Nicolas Sarkozy dat hij het bod als "niet vijandig" beschouwde en dat beide landen willen samenwerken om sterke groepen uit te bouwen. Volgens de krant gaf Berlusconi hiermee impliciet zijn zegen aan het bod. Lactalis was wel zo verstandig om te beloven dat het hoofdkwartier van Parmalat in Italië blijft en de beursnotering evenmin verdwijnt. Daardoor blijven enkele voor Italië belangrijke symbolen behouden.

Lactalis is de grootste zuivelfirma van Europa en de grootste kaasmaker in Frankrijk en in Italië. Met de overname van Parmalat wordt Lactalis een nog grotere speler op de zuivelmarkt. Parmalat ging in 2003 spectaculair ten onder door financieel geknoei, maar kende in 2005 een geslaagde wederopstanding. De zuivelfirma staat sterk op markten waar Lactalis quasi afwezig is zoals Canada, Zuid-Afrika en Australië. Een overname zou de Franse zuivelverwerker ook versterken met producten zoals yoghurt die minder sterk staan binnen het eigen gamma.

Bron: De Morgen/agd.media

In samenwerking met: agd.media

Volg VILT ook via