nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.09.2013 KU Leuven-studenten creëren 'bladluisverschrikker'

Een 16-koppig interfacultair studententeam van de KU Leuven heeft voor een internationale wetenschappelijke wedstrijd voor synthetische biologie een nieuwe bacterie ontwikkeld die bladluizen verdrijft van planten en natuurlijke vijanden van de bladluis zoals lieveheersbeestjes aantrekt. De bacterie werd 'bladluisverschrikker' gedoopt.

"We hebben in een E.coli-bacterie twee genen ingebracht die enerzijds bladluizen afstoten en anderzijds natuurlijke vijanden van de bladluis aantrekken. Bedoeling is de gemanipuleerde E.coli in zakjes aan planten te hangen van waaruit de bacterie niet kan ontsnappen en in contact kan komen met de planten. Door de verspreiding van vluchtige geurstoffen die via poriën in de zakjes vrijkomen kunnen ze wel het werk doen dat we beogen", zegt woordvoerster en biochemiestudente Flore De Wit.

De 'bladluisverschrikker' is het werk van een team van 16 studenten geneeskunde, biomedische wetenschappen, bio-ingenieurs, ingenieurs, biochemie en filosofie van de Leuvense alma mater. Met de creatie nemen ze deel aan de 'International Genetically Engineered Machines'-competitie. In het weekend van 12 oktober is er in Lyon een eerste preselectie op Europees niveau, waar 30 kandidaten zullen geselecteerd worden die vervolgens van 1 tot 3 november in het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston aan de finale mogen deelnemen.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via