nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

15.09.2011 Kansen voor Belgische sierteeltproducten in Tsjechië?

Sinds vorig jaar verkent het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing Tsjechië als afzetmarkt voor sierteeltproducten. Dit jaar had de sierteeltsector een eigen groepsstand op de vakbeurs 'The Green World' in Brno. "Relatieopbouw is belangrijk op nieuwere markten", weet Eric De Vos, productmanager Sierteelt bij VLAM. Vorig jaar werd 5,2 miljoen euro aan bloemen, planten en bomen uitgevoerd naar de 12 nieuwe lidstaten.

Tsjechië staat bij de sierteeltsector van VLAM op het lijstje van interessante prospectiemarkten. Tijdens de twaalfde editie van de vakbeurs 'The Green World' gingen vijf Belgische sierteeltbedrijven op zoek naar nieuwe handelsrelaties in Tsjechië. Met 10 miljoen inwoners en een goede economie is Tsjechië een kleine markt die toch de interesse wekt van siertelers uit onder meer Nederland, Italië, Duitsland, Polen, Hongarije en Slowakije. Van de 94 exposanten op de beurs waren er dan ook 22 buitenlandse standen.

De groepsstand van VLAM toonde een mooi en compleet aanbod van wat de Vlaamse sierteelt te bieden heeft: van boomkwekerij met bos-en haagplantsoen, laanbomen, containerplanten en rhododendrons tot binnenplanten. Met een tolk onder de arm, trokken de Belgische siertelers naar de standen van plaatselijke bedrijven om nieuwe contacten te leggen. "Die vorm van relatieopbouw is noodzakelijk op nieuwere markten", zegt Eric De Vos van VLAM. "Als die contacten kunnen uitgroeien tot nieuwe handelsrelaties, dan nemen we volgend jaar opnieuw deel aan deze beurs."

"Oost-Europa heeft weliswaar fel geleden onder de financieel-economische crisis, toch is het een niet te versmaden afzetmarkt want naarmate de levensstandaard er stijgt, groeit de interesse voor sierteeltproducten", verklaart De Vos. De exportcijfers uit de Sierteeltbarometer van VLAM onderschrijven dat. Nederland en Frankrijk zijn met voorsprong de belangrijkste exportbestemmingen want zij voeren samen voor bijna 500 miljoen euro Belgische sierteeltproducten in op een totaal van 657 miljoen euro. Toch zou het onverstandig zijn om de nieuwe lidstaten niet te bewerken want tussen 2005 en 2008 steeg de exportwaarde van 3,7 naar 7,5 miljoen euro, maar door de crisis stokte de export.

"Polen geldt als doorgeefluik van sierteeltproducten naar de andere nieuwe lidstaten zodat het met voorsprong de belangrijkste exportbestemming in Oost-Europa is", zegt De Vos. Vorig jaar werd bijna 1,5 miljoen euro aan bloemen, planten en bomen naar Polen geëxporteerd op een totaal van 5,2 miljoen euro voor de 12 nieuwe lidstaten.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via