nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.09.2012 Kanzi-oogst is quasi volledig beschermd met hagelnetten

In heel Haspengouw draait de oogst van de Kanzi-appel op volle toeren. De variëteit geldt als het paradepaardje van de Zuid-Limburgse fruitboeren. Door het warme weer in augustus en de bescherming met hagelnetten, zal de oogst van 5.000 ton in alle opzichten uitzonderlijk goed zijn, stelt Veiling Haspengouw. Bijna alle plantages van de Kanzi-appel (85 hectare) zijn overspannen met hagelnetten.

Kanzi is een appelsoort die het al jaren bijzonder goed doet. Vandaar dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. De nieuwe oogst zal vanaf 8 oktober in de winkelrekken liggen. "We verwachten een volume van zo'n 5.000 ton, met een kwaliteit die echt uitzonderlijk is", aldus Renaat Kuipers, directeur van Veiling Haspengouw.

"Het warme weer in augustus heeft gezorgd voor de optimale dikte en smaak van de appels. Dankzij de gunstige verschillen tussen dag- en nachttemperatuur in september, krijgt de Kanzi-appel bovendien ook een mooie kleur. Vandaar dat we de start van het nieuwe verkoopseizoen hoopvol tegemoet zien."

De Belgische Kanzi-oogst is goed voor 10 procent van de totale Europese productie. De appel wordt ondertussen ook in Nieuw-Zeeland, Chili, Australië, Zuid-Afrika en de VS geproduceerd zodat binnen afzienbare tijd Kanzi het jaarrond beschikbaar wordt.

"Tot voor kort namen de meeste telers een verzekering tegen hagelschade, maar die was erg duur en kon evenmin verhinderen dat de oogst verloren ging", zegt woordvoerder Bart Wijgaerts. "Vandaar dat wij als veiling het voortouw hebben genomen om in groep hagelnetten aan te kopen voor onze telers." 

De producenten betalen hier een leasingbedrag voor en ze kunnen na zes jaar overgaan tot aankoop. Deze huur komt in aanmerking voor Europese steun via de gemeenschappelijke marktordening voor groenten en fruit. De hagelnetten zorgen niet alleen voor een grotere oogstzekerheid bij de fruittelers. Zij zorgen eveneens voor een betere kwaliteit van de oogst.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: Veiling Haspengouw

Volg VILT ook via