nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.03.2014 Kempisch bedrijf verkoopt 3.000 bomen aan Tadzjikistan

De Kempische boomkwekerij Arbor heeft 3.000 bomen aan het Centraal-Aziatische land Tadzjikistan verkocht, dat er zijn hoofdstad mee wil opfleuren. De aankoop zou de Tadzjiekse staat meer dan 3 miljoen euro kosten, een doorn in het oog van de overwegend arme bevolking. Ruim 300 vrachtwagens zullen 21 dagen onderweg zijn om de bestelling af te leveren.

Bij de Kempische boomkwekerij Arbor hebben ze enige ervaring met internationale bestellingen. Hun grote, volgroeide bomen die soms dertig jaar of langer op het bedrijf groeien, sieren publieke ruimtes in Parijs, Londen en Madrid. Ook langs de Antwerpse leien en de Meir staan bomen afkomstig van het bedrijf. Maar de grootste enkelvoudige opdracht kreeg Arbor onlangs van de Tadzjiekse overheid.

Die wil de lanen en parken van de hoofdstad Dushanbe opfleuren met grote bomen, en bestelde daarom maar liefst 3.000 grote exemplaren in België, goed voor ongeveer drie miljoen euro. De gigantische lading paardenkastanjes, esdoorns en mammoetbomen wordt momenteel met 300 vrachtwagens richting Tadzjikistan getransporteerd, dat in het oosten grenst aan Oezbekistan, in het zuiden aan Afghanistan en in het oosten aan China.

In Dushanbe is intussen onvrede gerezen over de dure aankoop. 44 procent van de Tadzjieken leeft onder de armoedegrens, terwijl de dure bomen per stuk evenveel kosten als tien maandsalarissen van een dokter of leraar. De nieuwe bomen moeten oude esdoorns vervangen die de wandelaars schaduw verschaften op de centrale lanen van de stad. Op deze manier kunnen de straten breder worden gemaakt.

België telt 4.936 hectare boomkwekerij in open lucht, waarvan 400 hectare containervelden. De grote meerderheid, 4.206 hectare, is in Vlaanderen gelegen. Daarnaast is er nog 83 hectare boomkwekerij in serres, nagenoeg uitsluitend in Vlaanderen. De boomtelers realiseren een productiewaarde van 300 miljoen euro per jaar. Ze zorgen voor 1.200 voltijdse jobs in Vlaanderen. In piekmomenten is er werk voor een 400-tal seizoenarbeiders. De exportwaarde bedraagt 100 miljoen euro.

De Belgische boomkwekerijen zijn exporgericht. Een groot aantal bedrijven voert 70 tot 90 procent van hun productie uit, vooral naar andere EU-lidstaten zoals Frankrijk (goed voor 51% van de export), het Verenigd Koninkrijk (8%), Duitsland (8%) en Nederland (5%), maar ook Rusland is een belangrijke afnemer. De laatste jaren komt de focus steeds meer op Midden- en Oost-Europa te liggen.

Bron: Het Nieuwsblad / eigen verslaggeving

Beeld: Arbor

Volg VILT ook via