nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.03.2012 Kever mogelijk natuurlijke vijand Amerikaanse vogelkers

Nederland heeft een natuurlijke vijand van de Amerikaanse vogelkers ontdekt. In nationaal park De Maasduinen in Nederlands Limburg heeft een appelspintkever zijn oog laten vallen op een bos vogelkers. De kever heeft de bomen zodanig kaalgevreten dat ze uiteindelijk dood zijn gegaan. Dit is op zich goed nieuws, want Amerikaanse vogelkers is een ongewenste soort in Nederland die bijna onuitroeibaar is.

Dat schrijft insectendeskundige Leen Moraal op de internetpagina Natuurbericht.nl. Volgens Moraal is zo'n natuurlijke aantasting van vogelkers in Nederland nooit eerder gezien. In Europa komen immers vrijwel geen insecten voor op de boomsoort. Dit omdat zowel bast als bladeren een hoge concentratie giftig cyanide bevatten, waar de beestjes niet tegen kunnen. De boom had tot voor kort dus nauwelijks natuurlijke vijanden in Europa en werd daarom voornamelijk snel gerooid.

De appelspintkever die Moraal heeft aangetroffen had zich op relatief oude bomen gevestigd. De kever leeft vooral op verzwakte fruitbomen, meidoorn en lijsterbes. Nader onderzoek moet uitwijzen of de kever op alle oude vogelkers kan leven of dat de omstandigheden in De Maasduinen toevallig optimaal waren.

Bron: Belga

Volg VILT ook via