nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.10.2012 "Kleinschalige landbouw is leuk maar niet afdoende"

Het boek 'Hamburgers in het paradijs' zet het succesverhaal in de verf dat landbouw heet. De modernisering van de sector heeft de grootste bevolkingsgroei in de geschiedenis van de mensheid mogelijk gemaakt. En er zit nog rek op het systeem voor een paar miljard monden extra. "Voorwaarde is dat we resoluut inzetten op wetenschap en techniek", beweert hoogleraar Louise Fresco.

Als voedselexperte bekleedde Louise Fresco hoge posten bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Sinds 2006 is ze hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In haar boek 'Hamburgers in het paradijs' legt ze uit dat mensen vervreemd geraakt zijn van hun voedselproductie. Ze oordelen er over zonder kennis en klampen zich vast aan de romantiek van kleinschalige landbouw. "Het is mijn taak om nuances aan te brengen, ook al zijn die niet populair", aldus Fresco.

Zo verklaart ze op de Nederlandse omroep KRO dat kleinschalige landbouw "leuk en aardig" is, maar in regel niet de meest geschikte vorm van voedselproductie is. Mensen willen terug naar vroeger, "toen alles nog authentiek en eerlijk was". "Daarom kiezen we voor wat we kennen, dichtbij is en een menselijke schaal heeft", legt Fresco uit. Nochtans is mondialisering een feit als je zo divers wil eten als wij nu doen. En groter en efficiënter is nodig om de wereldbevolking te voeden.

De 'megastal' is in Nederland zo'n omstreden woord dat niemand nog oor heeft voor de mogelijke voordelen. "Eigenlijk is een megastal niets anders dan zoeken naar de optimale schaal. Een stal die veel dieren huisvest, kan voordelen bieden als goed wordt omgegaan met broeikasgassen, dierenwelzijn en volksgezondheid", illustreert Fresco.

Heel vervelend noemt ze dat veel mensen biologisch per se als beter percipiëren. "In de veehouderij staat biologisch gelijk met minder of geen antibioticagebruik, wat positief is, maar biologisch brood is bijvoorbeeld gemaakt van tarwe die minder opbracht en waar dus meer landbouwgrond voor nodig was", verduidelijkt Fresco. "Hoe sympathiek de gedachte ook is: als we al ons voedsel biologisch willen telen, hebben we veel meer land nodig. Niet zo'n beetje, naar schatting wel zes keer zo veel."

Fresco besluit dat de ambachtelijke bakker de wereld niet gaat voeden. "Bewegingen als slowfood en biologisch zijn een voorhoede, maar ze bieden geen realistisch alternatief. De echte verandering moet toch uit de mainstream voedselproductie komen", meent de hoogleraar. Ze vraagt openheid voor verregaande technologische oplossingen. Doemdenken over voedselzekerheid is uit den boze want "het probleem met doemscenario's is dat ze uitgaan van business as usual, maar je kunt nooit vanuit je huidige situatie lineair de toekomst voorspellen".

Bekijk het videofragment op KRO.

Bron: KRO/Volkskrant

Volg VILT ook via