Klimaatconferentie overschaduwd door onenigheid EU en VS

Drie dagen voor het einde van de Klimaatconferentie in Den Haag zijn de ministers van de 180 deelnemende landen het niet eens over de voornaamste twistpunten.
23 november 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
Drie dagen voor het einde van de Klimaatconferentie in Den Haag zijn de ministers van de 180 deelnemende landen het niet eens over de voornaamste twistpunten.

Er blijft een ernstig meningsverschil bestaan over hoeveel maatregelen landen zelf moeten nemen om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen, en hoeveel schone lucht zij in het buitenland mogen kopen. Verder is er grote onenigheid over het gebruik van 'sinks', natuurlijke CO2-eters zoals bossen.

Zowel binnen als buiten de conferentiezalen liep de spanning en de temperatuur op. Zo was er een groep milieuactivisten, die een zaal bezet hadden gehouden, brand stichtten en de Amerikaanse onderhandelaar Loy een taart in het gezicht hebben gegooid. De demonstranten, die zonder geldige toegangspas het beveiligde Congres Centrum waren binnengekomen, vinden de conferentie een farce. Elders in Den Haag hield de politie 91 actievoerders aan die het centrum van de stad hadden geblokkeerd. De actievoerders keerden zich tegen kernenergie.

De Europese Unie is goed op weg om met de ontwikkelingslanden afspraken te maken over financiële steun die zij nodig hebben om zich duurzaam te kunnen ontwikkelen en om zich aan klimaatveranderingen aan te passen, aldus de Nederlandse staatssecretaris voor buitenlandse zaken Benschop.

Ook de Franse minister van Milieu Voynet, die de EU-delegatie leidt, ziet een aantal lichtpunten. Zij zei woensdag dat de unie wil dat bossen beperkt mogen worden gebruikt om aan uitstoot-verplichtingen te voldoen. Als later blijkt hoeveel CO2 zij werkelijk kunnen opnemen, kan hun toepassing worden uitgebreid.

De Verenigde Staten, Canada en Japan willen een groot deel van hun reductieverplichting halen met de inzet van bossen en landbouwgrond. De EU is daar fel tegen, omdat onzeker is hoeveel CO2 werkelijk op die manier uit de lucht verdwijnt. Volgens betrokkenen blijven Europa en de Amerikanen het daarover oneens.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek