nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.02.2013 Kortgedingrechter is streng voor vergister in Berbroek

Een varkenshouder uit Berbroek in Herk-De-Stad mag zijn biogasinstallatie en alle aanhorigheden niet gebruiken zolang er geen definitieve stedenbouwkundige vergunning is. Hij krijgt wel nog zes maanden de tijd om administratief in orde te geraken. Dat besliste de Hasseltse rechter in kort geding dinsdag. De 85 omwonenden die de procedure aanspanden, halen dus deels hun gram.

Als de varkenshouder binnen de zes maanden niet in orde is, wordt een exploitatieverbod van kracht en wacht hem een dwangsom van 50.000 euro per dag vertraging. "De persoon dient zich te realiseren dat de toestand al jaren zo onderhouden wordt, waardoor blijvende schade aan het natuurlijke milieu en aan de woonkwaliteit van de omwonenden niet ondenkbeeldig is", oordeelde de rechter.

De landbouwer met zijn biogasinstallatie met een capaciteit van 20.000 tot 45.000 ton was door 85 buurtbewoners voor de rechter in kort geding gedagvaard. De bewoners, die klagen over geluids-, geur-, verkeers- en visuele hinder, hadden de afbraak van de biogasinstallatie gevraagd, maar de afbraak van de constructies vond de rechter een te verregaande maatregel omdat de varkensboer nog in staat is de toestand te regulariseren.

De Limburgse bestendige deputatie had op 29 november 2012 een milieuvergunning afgeleverd voor een nieuwe vergistingsinstallatie, maar volgens de rechter wordt de milieuvergunning geschorst zolang er geen definitieve stedenbouwkundige vergunning afgeleverd is. De varkensboer draait op voor de kosten van het geding en 1.320 euro rechtsplegingsvergoeding.

Bron: Belga

Volg VILT ook via