Kris Peeters verdedigt het Vlaams paardenbeleid

Uit een parlementaire vraag van LDD'er Patricia De Waele spreekt een grote bezorgheid omtrent de Vlaamse paardensector. Zowel het grote aantal (hobby-)paarden dat na het weideseizoen afgevoerd wordt naar het slachthuis, als het dalende aantal renpaarden, verontrusten haar. Minister-president Kris Peeters toont met een stapel cijfers aan dat het Vlaams paardenbeleid zijn vruchten afwerpt.
28 december 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:08

Uit een parlementaire vraag van LDD'er Patricia De Waele spreekt een grote bezorgheid omtrent de Vlaamse paardensector. Zowel het grote aantal (hobby-)paarden dat na het weideseizoen afgevoerd wordt naar het slachthuis, als het dalende aantal renpaarden, verontrusten haar. Minister-president Kris Peeters toont met een stapel cijfers aan dat het Vlaams paardenbeleid zijn vruchten afwerpt.

Wekelijks worden een 200-tal paarden in ons land geslacht, daarvan zijn er maar een 40-tal afkomstig uit België. "Van 2002 tot 2011 is het aantal in België geslachte paarden met 38 procent gedaald, van 15.672 naar 9.669", zet Kris Peeters de onheilstijding uit de kranten recht. Het aandeel Belgische paarden daarin daalt stelselmatig aangezien 38,6 procent van de paarden in ons land geregistreerd staat als 'sportpaard' en derhalve niet in de voedselketen mag terechtkomen. Wel is er bij het eind van het weideseizoen steeds een piek in het aantal geslachte paarden, "maar dat is niet nieuw en komt elk jaar voor", aldus Peeters.

Wat de renpaardensector betreft, maakt Peeters zich sterk dat die dankzij de Vlaamse regering weer op de kaart staat na te zijn weggedeemsterd door interne problemen. Zo is er de revival van Oostende Koerse op de met ongeveer twee miljoen euro Vlaamse overheidssteun gerenoveerde Wellington Hippodroom. Bovendien is er een Vlaams Paardenwedrendecreet in de maak, dat deze sector nieuwe mogelijkheden zal geven om zich te ontwikkelen.
Vlaams gefokte sportpaarden blijven wereldwijd furore maken. "In Londen werden vijf van de vijftien olympische medailles in de discipline jumping behaald door bij ons gefokte paarden", illustreert Peeters. "Onze sportpaarden worden steeds meer als een belangrijk exportproduct aanzien."

Om ook de 'onderkant van de sector' niet aan zijn lot over te laten, heeft de minister-president 60.000 euro vrijgemaakt voor nieuwe acties tegen paardenverwaarlozing.

Vlaams volksvertegenwoordiger Patricia De Waele reageert met een pleidooi voor meer infrastructuur voor de paardensport in Vlaanderen, en voor de renpaardensport in het bijzonder. Zij suggereert dat het Vlaams paardenbeleid misschien te veel gefocust is op dressuur- en jumpingpaarden, terwijl de paardensport uitgebreider is dan dat.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek