nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.05.2011 Kritiek op De Gucht in dossier vlees gekloonde dieren

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht werd er woensdag in het Europees parlement van beschuldigd dat hij het wetgevend werk rond vlees van gekloonde dieren probeerde te beïnvloeden. Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek heeft commissievoorzitter José Manuel Barroso een brief geschreven waarin hij de houding van De Gucht hekelt.

Het parlement en de EU-lidstaten slaagden er onlangs niet in het eens te worden over regelgeving rond nieuwe voedingsmiddelen. Het gaat dan meer concreet over vlees dat afkomstig is van gekloonde dieren of hun afstammelingen. Tijdens een verzoeningspoging, waarin de Europese commissie de rol van bemiddelaar speelt, waarschuwde De Gucht de parlementsleden voor een mogelijke handelsoorlog met de VS en Latijns-Amerika.

De Belgische commissaris - die nochtans niet bevoegd is voor het dossier dat namelijk in handen is van zijn collega voor Gezondheid John Dalli - wees op het risico op commerciële vergeldingsmaatregelen ter waarde van verschillende miljarden euro en desastreuze gevolgen voor de Europese landbouwers.

Begin maart protesteerde Jerzy Buzek bij de commissie officieel tegen de demarche van De Gucht. "Het is voor mij moeilijk te begrijpen op welke manier de tussenkomst van commissaris De Gucht in dit stadium van de procedure het Europees parlement en de raad van Ministers kan helpen een oplossing te vinden", luidde het in de brief.

Woensdag haalden verschillende europarlementsleden tijdens de plenaire zitting over de mislukte onderhandelingen uit naar De Gucht. Onder meer Bart Staes (Groen!) beschuldigde De Gucht ervan commerciële belangen voorrang te geven op ethische bezwaren en dierenwelzijn.

Bron: Belga

Volg VILT ook via