nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

30.04.2013 Kroatisch verkoopverbod landbouwgrond na EU-toetreding

Na de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie zal het de eerste zeven jaar verboden zijn voor buitenlanders om er landbouwgrond te kopen. Zo wil de Kroatische overheid een stormloop van buitenlandse investeerders en speculanten voorkomen. Grond huren zal wel mogelijk zijn. Het Balkanland beschikt over ruim een miljoen hectare landbouwgrond.

Om een toeloop van buitenlandse grootgrondbezitters te vermijden, heeft Kroatië beslist geen landbouwgrond te verkopen aan buitenlanders tijdens de eerste zeven jaar na de EU-toetreding, die in juli van dit jaar officieel zal plaatsvinden. De regering laat wel de mogelijkheid open om grond te huren. De beslissing van Kroatië ligt in de lijn van het beleid van andere Oost-Europese landen die eerder al lid werden van de Europese Unie.

In Slavonië, één van de meest vruchtbare landbouwstreken van het land in de grensstreek met Servië, kan een hectare landbouwgrond gehuurd worden voor ongeveer 150 euro per hectare. De koopprijs schommelt er rond de 5.000 euro per hectare, elders in het land is dat 3.000 euro. Kroatië telt bijna 4,5 miljoen inwoners en beschikt over meer dan een miljoen hectare landbouwgrond.

Die landbouwgrond werd in 2009 bewerkt door ongeveer 120.000 officieel geregistreerde kleine en middelgrote landbouwbedrijfjes met gemiddeld 0,9 hectare grond. Daarnaast bestaan er nog meer dan 60.000 iets grotere bedrijven met gemiddeld 6,7 hectare landbouwgrond, waarvan de eigenaars steeds families zijn. De laatste jaren zijn heel wat landbouwbedrijven verdwenen door de strenge toetredingseisen waaraan ook de landbouwsector moet voldoen.

675 bedrijven, of drie procent van de Kroatische landbouwers, bezit ongeveer een kwart van het totale landbouwareaal. De gemiddelde omvang van deze geprivatiseerde staatsbedrijven bedraagt ruim 350 hectare. Enkele tienduizenden hectares landbouwgrond worden niet gebruikt vanwege mijnen uit de Balkanoorlog. De EU zal jaarlijks 9 miljoen euro beschikbaar stellen voor het opruimen van deze mijnenvelden.

Kroatië is met de EU overeengekomen dat ze jaarlijks 373 miljoen euro krijgt voor directe inkomenssteun aan zijn boeren. Maar dat bedrag zal Europa pas over 10 jaar volledig uitbetalen. Volgend jaar ontvangt Kroatië een eerste uitbetaling, daarna zal het jaarlijks een groter bedrag ontvangen.

Bron: Pigbusiness.nl / AgriHolland

Volg VILT ook via