nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

06.08.2010 "Kunstmestprijzen stabiel ondanks hogere graanprijs"

De kunstmestprijzen gaan ondanks de stijgende graanprijs niet omhoog. De Zwitserse bank Credit Suisse voorspelt ’normale’ kunstmestprijzen voor het komende seizoen. Meestal stijgen de kunstmestprijzen met de graanprijzen mee omdat boeren meer graan willen telen en de vraag naar kunstmest toeneemt. Credit Suisse verwacht echter dat de kunstmestprijzen in de tweede helft van het jaar op een ’normaal’ prijsniveau blijven.

”Bemesting vormt nu 19 procent van de totale kosten van akkerbouwers. Normaal is dit 16 procent van de totale productiekosten. Het is voor producenten lastig de kunstmestprijzen te verhogen, omdat ze onder deze omstandigheden het risico lopen dat bij prijsstijgingen minder kunstmest wordt verkocht”, aldus analisten van de Credit Suisse in een analyse van de wereldmarkt.

In België wordt het jaarlijks verbruik van kunstmest ruw geschat op ongeveer 1 miljoen ton. Hiervan bestaat 50 à 55 procent uit stikstofmeststoffen, 20 à 25 procent uit kalk en 10 à 12 procent uit kaliummeststoffen. Daarnaast worden ook 10 tot 15 procent samengestelde meststoffen, fosfaatmeststoffen en specialiteiten gebruikt.

De sterke prijsstijging van kunstmeststoffen in 2007 en 2008 en de correctie in 2009 brachten volgens Bart Deckers, manager plantenvoeding bij AVEVE, eerder een verschuiving in het gebruik teweeg dan een daling. “Zo schakelden landbouwers over op vloeibare stikstof omdat het prijsverschil met vaste enkelvoudige stikstof zich uitgediept had. Het verbruik van kaliummeststoffen daalde wel sterk. In tegenstelling tot stikstof, laat een lagere kaliumtoediening zich immers niet meteen voelen”.

Bron: Agrarisch Dagblad/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via