nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.04.2011 Lamy verwacht dat WTO-onderhandelingen mislukken

Het overleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over een nieuw wereldhandelsakkoord is dichtbij een totale mislukking. Dat heeft directeur-generaal Pascal Lamy gezegd in een toespraak in Genève. Volgens de WTO-topman laat een aantal grote spelers het afweten. “De betreffende landen denken meer te kunnen bereiken in bilaterale akkoorden”, zegt Lamy. Het grootste struikelblok is het landbouwdossier.

Lamy’s woorden zijn volgens een betrokken diplomaat een indirecte aanval op de Europese Unie en de Verenigde Staten, die vrijhandelsakkoorden met Zuid-Korea afsloten en in overleg zijn met het Zuid-Amerikaanse Mercosur-blok.

Volgens Lamy zijn de 153 lidstaten van de WTO het nu eens over 80 procent van de inhoud van een akkoord. Een jaar geleden schatte hij ook in dat 80 procent van de deal voor elkaar was. “Op het terrein van de laatste 20 procent is geen beweging”, aldus Lamy. “Vooral het landbouwdossier blijft een struikelblok.”

Het was dit landbouwdossier waarover in 2008 in Genève negen dagen lang werd onderhandeld door de hoogste vertegenwoordigers van de betrokken landen. Een akkoord liep stuk omdat de Verenigde Staten meer landbouwconcessies eisten van opkomende economieën.

Bron: |

In samenwerking met: agd.media

Volg VILT ook via