Liberalisering wereldmarkt bedreigt EU-pluimveesector

Als de Europese Unie de importheffingen op pluimvee zou verlagen in het kader van een vrijhandelsakkoord, dan zou dat de marktpositie van de Europese pluimveehouders sterk verzwakken. Onder meer de hoge productiekost, de strenge Europese regelgeving en het tanende maatschappelijk draagvlak voor de intensieve pluimveehouderij zijn spelbrekers.
17 februari 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:14

Als de Europese Unie de importheffingen op pluimvee zou verlagen in het kader van een vrijhandelsakkoord, dan zou dat de marktpositie van de Europese pluimveehouders sterk verzwakken. Onder meer de hoge productiekost, de strenge Europese regelgeving en het tanende maatschappelijk draagvlak voor de intensieve pluimveehouderij zijn spelbrekers.

Onderzoekers van Wageningen Universiteit maakten een lijstje met de belangrijkste bedreigingen voor de Europese pluimveehouders. Een sterke euro bijvoorbeeld geeft derde landen een concurrentieel voordeel, en de hoge voeder- en energiekosten doen de winstmarges deels verdampen. In Europa kost de productie van een kilo pluimvee (karkasgewicht) gemiddeld 166 eurocent. In Argentinië is dat 29 procent minder, in Brazilië 28 procent, in Oekraïne 23 procent, in de Verenigde Staten 20 procent, in Thailand 16 procent en in Rusland 8 procent minder.

In landen als Brazilië en Argentinië ligt de productiekost het laagst. De overvloedige aanwezigheid van grondstoffen voor veevoeder op de thuismarkt, de veel lagere arbeidskosten en de quasi afwezigheid van een restrictieve regelgeving inzake dierenwelzijn of herkomstetikettering zorgen ervoor dat de productie van een kipfilet er ongeveer een derde goedkoper is dan in Europa. Zelfs wanneer deze landen de transportkost en de Europese importheffing bij hun kostentotaal tellen, duiken hun exportproducten alsnog onder de Europese prijs.

Toch zien de onderzoekers ook kansen voor de Europese pluimveehouders. De wereldwijde consumptie van pluimveeproducten zit in de lift en de stijgende vraag kan resulteren in een betere marktprijs voor de kwekers. Daarnaast groeit de vraag naar alternatieve pluimveeproducten. Vooral in Noordwest-Europa biedt het groeiend gebrek aan maatschappelijk draagvlak voor de intensieve pluimveeteelt ook kansen voor bijvoorbeeld de biokipfilet, pluimvee met vrije uitloop, enzovoort. De meerwaarde van dit product kan zich vertalen in een hogere verkoopprijs. 

In 2012 produceerde Europa 12,9 miljoen ton pluimveevlees. Daarvan was 76 procent afkomstig van vleeskuikens, de rest van kalkoen en eend. In 2010 telden de 27 Europese lidstaten 2,2 miljoen pluimveebedrijven, waarvan 19.680 professionele bedrijven (meer dan 5.000 dieren). De Europese pluimveesector stelt ongeveer 303.000 werknemers tewerk en had een productiewaarde van 32 miljard euro. In 2012 exporteerde de EU 1,43 miljoen ton pluimveevlees en importeerde 0,844 miljoen ton, goed voor een waarde van 2,202 miljard euro.

Meer info: 'Competitiveness of the EU poultry meat sector'

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek