nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

25.04.2012 Limburgse fruittelers geteisterd door woelmuizenplaag

De Limburgse fruittelers kampen met een woelmuizenplaag. Elk jaar verviervoudigt het aantal dieren. De schade die zij berokkenen aan fruitbomen neemt eveneens toe. Het Proefcentrum Fruitteelt trekt aan de alarmbel. “Elk jaar worden er meer middelen verboden en wat overblijft is steeds minder doeltreffend. Ook het inzetten van natuurlijke vijanden heeft onvoldoende effect”, klinkt het.

Onderzoekers van pcfruit buigen zich al enkele jaren over het probleem en zoeken naar een doeltreffende manier om woelmuizen en in mindere mate ook woelratten uit de boomgaarden te weren, want ze zorgen voor heel wat schade. “De dieren zitten in de grond en doen zich te goed aan de wortels van de bomen. De plaag verspreidt zich zeer snel en kan ganse percelen fruitbomen aantasten. Steeds vaker krijgen wij meldingen van fruittelers”, legt onderzoeker Karel de Schaetzen uit.

Meestal merken de landbouwers het probleem pas op wanneer het al te laat is. “Zodra de bomen hun bladeren en vruchten afstoten, weet je dat er woelmuizen en -ratten aan het werk zijn geweest. In sommige plantages schat ik het economisch verlies op minstens 50 procent”, aldus de Schaetzen. Vroeger bestonden er heel wat verdelgingsmiddelen om de diertjes aan te pakken, maar dat aantal vermindert alsmaar door de steeds strenger wordende normen. “En tegen de middelen die overblijven, bouwen de woelmuizen steeds vaker resistentie op”, weet de onderzoeker.

Er bestaan alternatieven om de plaag aan te pakken, maar die zijn niet altijd even doeltreffend en vaak ook duur. “Steeds meer zijn fruittelers aangewezen op natuurlijke vijanden van de woelratten, zoals het muishondje, roofvogels of vossen. Maar helaas zijn er te weinig van deze dieren om de plaag in te dijken”, zegt de Schaetzen. Een doordacht beheer van de fruitplantages met onkruidbestrijding en biologische bestrijding of het plaatsen van afweerbarrières, zijn eveneens opties.

Dit laatste gebeurt vandaag nog maar op zeer beperkte schaal. “Je kan ervoor kiezen om een net dat een deel in de grond wordt ingegraven, rond de boomgaarden te zetten. Een andere optie is metalen netten rond de wortels van elke boom te plaatsen. Beiden zijn erg doeltreffend, maar hebben als nadeel dat ze erg duur zijn”, stelt Karel de Schaetzen. Volgens hem opteert de fruitteler best voor een combinatie van alternatieven om zoveel mogelijk resultaat te boeken.

Twee jaar geleden zagen Freddy en Florent Devries uit Wellen een volledige plantage kapot gaan door de plaag. “Het economisch verlies is enorm. We hebben de hele boomgaard heraangelegd, maar het is zeven jaar wachten op de eerste peren”, zeggen ze. De wortels van alle jonge boompjes werden in een metalen net gewikkeld. Daaraan werd een portie bodemgranulaat Novovit toegevoegd.

Dat product zorgt niet alleen voor extra water voor de planten, maar de plakkerige gel van het granulaat houdt ook ratten en muizen op een afstand. “Wanneer zo’n granulaat op de juiste manier gebruikt wordt, kan het inderdaad ook ingezet worden om de knaagdieren te weren”, zegt de Schaetzen. Naast de netten en het granulaat hebben de fruittelers uit Wellen ook een ondergrondse rattenval geplaatst. Daarmee konden ze vorig jaar zo’n 67 woelratten vangen.

Bron: Het Belang van Limburg/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via