nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.08.2005 Loenhoutse melkerij sluit zijn deuren

De melkerij van Loenhout gaat dicht. Eigenaar Milcobel brengt de activiteiten over naar Schoten en Kallo. De achttien werknemers kunnen intekenen op een uitstapregeling of aan de slag in de andere vestigingen van Milcobel. Met de sluiting van de melkerij komt er een einde aan een geschiedenis van meer dan 100 jaar.

De Loenhoutse melkerij werd in 1896 opgericht. Vijftig jaar later trad ze toe tot Inza uit Schoten. In 1991 stapte dat bedrijf in de coöperatieve zuivelgroep Belgische Zuivel Unie (BZU) en die fuseerde recentelijk met Belgomilk tot Milcobel.

De melkerij had tot vandaag nog twee activiteiten. Vooreerst roomt het de aangevoerde melk uit de omgeving af. Het basisproduct wordt vervolgens verwerkt bij Inza in Schoten, terwijl de room in Loenhout wordt aangewend voor de productie van boter. Die gaat onder de merknaam De Stroobloem naar de handel. Verder is er nog een beperkte productie van melkpoeder.

De schaalgrootte van het bedrijf is evenwel te klein geworden. Daarom besloot Milcobel de verwerking over te hevelen naar Kallo. Voor de werknemers wordt een oplossing uitgewerkt. Zij kunnen ofwel met brugpensioen, of overstappen naar Schoten of Kallo. Wat er met de gebouwen staat te gebeuren, is nog niet uitgemaakt. De ligging in het centrum van Loenhout maakt een industriële herbescherming moeilijk.

Bron: Gazet van Antwerpen

Volg VILT ook via