Maken sensoren van productieve ook vruchtbare melkkoe?

Dankzij een doorgedreven selectie geven melkkoeien zeer veel melk, maar de stijgende productie lijkt samen te gaan met een dalende vruchtbaarheid. Een goede bedrijfsvoering en aandacht voor elke individuele koe is daarom aangewezen. Door schaalvergroting in de melkveehouderij is dat niet evident, maar sensoren kunnen de boer helpen. Een studiedag in Merelbeke licht een goede aanpak toe.
14 maart 2013  – Laatste update 4 april 2020 15:09
Lees meer over:

Dankzij een doorgedreven selectie geven melkkoeien zeer veel melk, maar de stijgende productie lijkt samen te gaan met een dalende vruchtbaarheid. Een goede bedrijfsvoering en aandacht voor elke individuele koe is daarom aangewezen. Door schaalvergroting in de melkveehouderij is dat niet evident, maar sensoren kunnen de boer helpen. Een studiedag in Merelbeke licht een goede aanpak van het vruchtbaarheidsprobleem toe.

Melkkoeien die niet tijdig tochtig worden na het afkalven, is een fenomeen dat correleert met een verstoorde energievoorziening door een verminderde drogestof-opname. Deze kan te wijten zijn aan ziekten, een te schrale of te ruime conditie in de afkalfperiode, een slecht voederbeheer, overbezetting, enz. Logisch dus dat het onderzoek in de melkveehouderij focust op vruchtbaarheidsverbetering bij de koeien.

Het IWT-LA project heeft tot doel om een kenniscentrum op te richten over 'Sensoren in de melkveehouderij'. Sensoren kunnen de individuele parameters van elk dier volgen, ook in grote kuddes. Melkveehouders krijgen van het kenniscentrum onafhankelijk en gericht advies op maat, als ze sensoren willen aanschaffen, installeren en interpreteren. De stap naar technologie wordt op die manier minder risicovol.

Het pas gestarte onderzoeksproject 'Monitoren van vruchtbaarheid bij melkvee aan de hand van meetbare melkparameters' wil vooreerst de technologie ter zake in kaart brengen en evalueren. Er zijn op de markt immers tal van sensoren voorhanden die melkveehouders kunnen ondersteunen in de dagelijkse opvolging van de koeien, ook op vlak van vruchtbaarheidsgerelateerde parameters. Vaak blijkt de werking van deze stappentellers, activiteitsmeters, bepalingen in de melk,... niet genoeg gekend of verliest een boer het overzicht.

Op dinsdag 19 maart in de namiddag organiseert ILVO, samen met de Hooibeekhoeve en de KU Leuven, een studiedag in Merelbeke rond 'Vruchtbaarheid bij melkvee: do’s and don’ts'. Gerenommeerde sprekers, zoals professor Geert Opsomer en professor Jo Leroy, zullen een goede aanpak van de vruchtbaarheid op een melkveebedrijf toelichten. Verder is er ook uitleg voorzien over commercieel beschikbare sensoren in de melkveehouderij en over het betreffende IWT-LA project.

Meer info & inschrijven: Studiedag Merelbeke

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek