Manuele oogst ggo-aardappelproefveld van start

Deze week start op het proefveld in Wetteren de oogst van de ggo-aardappelen. Het rooien van de aardappelen gebeurt manueel en uiterst zorgvuldig. “Dit is nodig omdat de veldproefvergunning voorschrijft dat het ggo-materiaal niet verspreid of vermeerderd mag raken”, laat ILVO weten. Gedetailleerde eindresultaten zullen pas beschikbaar zijn nadat de proef volgend jaar herhaald wordt.
19 september 2011  – Laatste update 4 april 2020 15:01
Lees meer over:

Deze week start op het proefveld in Wetteren de oogst van de ggo-aardappelen. Het rooien van de aardappelen gebeurt manueel en uiterst zorgvuldig. “Dit is nodig omdat de veldproefvergunning voorschrijft dat het ggo-materiaal niet verspreid of vermeerderd mag raken”, laat ILVO in een persbericht weten. Gedetailleerde eindresultaten zullen pas beschikbaar zijn nadat de proef volgend jaar herhaald wordt.

Van elk van de 26 experimentele ggo-lijnen en de controlelijnen worden knolmonsters genomen voor verder resistentieonderzoek. “Wij voeren geen opbrengstbepalingen, smaaktests, eiwitsamenstellingen of bewaarproeven uit op deze monsters. De veldproef beperkt zich tot het vaststellen van de mate waarin de planten weerbaarheid tonen tegen de aardappelziekte phytophthora”, klinkt het.

Nadien worden alle geoogste knollen vernietigd via een hittebehandeling. Op die manier kunnen zij geen nieuwe planten meer vormen. Het loof van de aardappelplanten blijft achter op het veld en zal er composteren. De bessen die zich op de planten hebben gevormd, werden al voor de uitrijpingsfase manueel geplukt en via hittebehandeling in het labo vernietigd. Het veld wordt de komende jaren door de wetenschappers gemonitord. Een eventuele plant die uit een toch achtergebleven knol zou groeien, zal worden vernietigd.

Het consortium van UGent, ILVO, VIB en HoGent voert de komende maanden alle geplande laboratoriumanalyses uit, in samenspraak met Wageningen Universiteit en Research Centre. Volgend jaar wordt deze veldproef waarschijnlijk herhaald, om de dit jaar vastgestelde waarnemingen te controleren in een tweede – mogelijk compleet ander – groeiseizoen. Na het afronden van het tweede groeiseizoen zal een gedetailleerd eindrapport worden opgemaakt.

Sinds het begin van de veldproef hebben de wetenschappers gestreefd naar een zo groot mogelijke openheid over de proef. Zelfs nadat het veld na de vernielingen eind mei het zwaarst bewaakte aardappelveld in ons land is geworden, hebben de onderzoekers ruim 300 bezoekers uit binnen- en buitenland (Nederland, Schotland, Ierland, Engeland) ontvangen. Onder hen vertegenwoordigers van landbouworganisaties, aardappeltelers, aardappelverwerkers, studenten, wetenschappers, ambtenaren, politici en consumenten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek