"Meegroeien met aardappelverwerkers"

Naast de voorstelling van het nieuwe prijsinformatiesysteem POMMAK werd er op de jaarlijkse studiedag van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) ook uitgebreid vooruitgeblikt naar de toekomst. Onder meer Belgapom-secretaris Romain Cools en Steven De Cuyper, aankoper bij aardappelverwerkingsbedrijf Agristo, deelden hun visies.
4 februari 2014  – Laatste update 4 april 2020 15:13
Lees meer over:

Naast de voorstelling van het nieuwe prijsinformatiesysteem POMMAK werd er op de jaarlijkse studiedag van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) ook uitgebreid vooruitgeblikt naar de toekomst. Onder meer Belgapom-secretaris Romain Cools en Steven De Cuyper, aankoper bij aardappelverwerkingsbedrijf Agristo, deelden hun visies.

"De Belgische aardappelverwerking rijdt momenteel in de gele trui", zet Romain Cools meteen de toon. De Belgische aardappelverwerkende industrie verwerkte in 2012 3,65 miljoen ton grondstof, goed voor een groei van 5,4 procent ten opzichte van 2011. Ter vergelijking: in 1990 was dat nog 500.000 ton. Vooral het aandeel diepgevroren en gekoelde friet steeg in de productiecijfers. België bevestigt ook zijn positie als wereldwijd grootste exporteur van diepgevroren aardappelproducten, voor Nederland, Canada en de Verenigde Staten.

Kunnen de Belgische aardappeltelers de spectaculaire groei van de verwerkers volgen? Het aardappelareaal in België groeit nog steeds, net zoals de gemiddelde opbrengst per hectare, waardoor de Belgische aardappelsector probleemloos de concurrentie met zijn internationale concurrenten kan aangaan. "Meer, beter en efficiënter produceren om de groeiende verwerking bij te houden", zo luidt het adagium. Ongeveer de helft van het Vlaamse aardappelareaal bevindt zich in West-Vlaanderen. In Wallonië is Henegouwen dé aardappelprovincie bij uitstek.

Binnen Europa ziet Cools een stabilisatie van het aardappelareaal bij de vijf grootste aardappelproducenten, België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. In de andere EU-landen zou het areaal krimpen door een dalend rendement. Wereldwijd is China veruit de grootste aardappelproducent. Wat de aardappelverwerking betreft, vertonen de productie- en exportcijfers een enorme groeicurve. "België exporteert meer en groeit sneller dan wie ook in de wereld", aldus Steven De Cuyper van Agristo.

Opvallend is de belangrijke groei van de export naar Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië. Met een totaalbedrag van 71 miljoen euro stegen ook de investeringen in de Belgische aardappelverwerkingsbedrijven ten opzichte van de vorige jaren. Ook de tewerkstelling is, ondanks het slechte aardappeljaar 2012, de afgelopen jaren gestaag toegenomen: van 3.039 in 2011 naar 3.321 in 2012. Om de groei van de verwerkers bij te benen, werd in 2012 ongeveer 1,6 miljoen ton aardappelen ingevoerd, hoofdzakelijk uit Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Waar liggen de uitdagingen? Romain Cools somt er enkele op. Hoe gaan de aardappelverwerkers om met de steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen en de duurzaamheidseisen die zowel de overheid als de consument steeds nadrukkelijker kenbaar maken? Hoe de kwaliteit en de voedselveiligheid in heel de keten garanderen? Wat met gezondheidsclaims? "De sector zal zich innovatief moeten tonen", weet Cools. "En zich richten op nieuwe markten waar er met name voor fastfoodketens nog heel wat groeimarge is."

Verder identificeert Cools nog enkele specifieke werkthema’s voor de sector naar de toekomst toe: het voorkomen van voedselverspilling, het Integrated Pest Management of IPM-verhaal, ziekteresistentie en -preventie (o.a. nematoden, phytophthora), exportbeleid, tewerkstelling, ketenoverleg, enzovoort. Cools stelde ook het Europese standpunt inzake genetisch gemodificeerde aardappelen in vraag. "Mondiaal gezien vertegenwoordigt Europa een totaal geïsoleerd standpunt", aldus Cools.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek