nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

12.07.2010 Melamine-vervuilde melkpoeder duikt opnieuw op in China

De Chinese autoriteiten hebben in ten minste twee provincies opnieuw zuivelproducten met de chemische stof melamine aangetroffen. Volgens een onderzoekscommissie is het mogelijk dat handelaars vervuilde melk hebben aangekocht die eigenlijk vernietigd moest worden. In 2008 werden 300.000 Chinese kinderen ziek na het drinken van met melamine vervuilde melk.

De staatsmedia in China berichtten vorige week dat 76 ton melkpoeder in beslag werd genomen door vervuiling met melamine. De melkpoeder is aangetroffen in de provincie Gansu en bevatte tot vijfhonderd keer de toegestane hoeveelheid melamine. Die stof wordt toegevoegd aan met water verdunde melk om ze rijk aan proteïne te doen lijken en ze zo door kwaliteitstesten te loodsen.

De politie wist te achterhalen dat de melkpoeder afkomstig is van de Dongyuan melkfabriek in Minhe, gelegen in Noordwest-China. Het is volgens de onderzoekscommissie mogelijk dat handelaars vervuilde melk hebben gekocht die eigenlijk vernietigd had moeten worden na het melamineschandaal in 2008. De politie werd getipt door een controlelabo waar Dongyuan melkmonsters naartoe had gestuurd. De politie vermoedt dat de melkfabriek wou weten hoeveel melamine de melk bevatte zodat ze zou weten hoeveel de melk verdund moest worden voor verkoop.

In 2008 werden in de volksrepubliek China 300.000 kinderen ziek na het drinken van melk van met melamine verontreinigde melkpoeder. Zes baby’s overleden aan de gevolgen van de voedselvergiftiging. De zaak schaadde wereldwijd het vertrouwen in China als voedselproducent. De export van melkpoeder naar China is na het melamineschandaal enorm toegenomen.

Twee personen die direct verantwoordelijk werden gehouden voor het melamineschandaal in 2008, werden veroordeeld tot de doodstraf en zijn inmiddels terechtgesteld. De Chinese regering heeft sindsdien herhaaldelijk gezegd dat al het verontreinigde melkpoeder is vernietigd. Maar zo nu en dan duikt toch weer ergens een partij op. Of ook nu weer verontreinigd melkpoeder op de consumentenmarkt terecht is gekomen, is niet duidelijk.

Bron: Agrarisch Dagblad/De Standaard

Volg VILT ook via