Melkveehouderij stevent dit jaar af op 19% meer omzet

De omzet van alle dierlijke sectoren samen zal in 2013 volgens de raming van Boerenbond stijgen met 4,3 procent. Vooral voor de melkveesector lijkt het een zeer gunstig jaar te worden met hoge prijzen en meer geproduceerde melk. De leghennenhouders daarentegen worden in 2013 geconfronteerd met een prijsdaling van ruim 30 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Boerenbond.
6 oktober 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:12

De omzet van alle dierlijke sectoren samen zal in 2013 volgens de raming van Boerenbond stijgen met 4,3 procent. Vooral voor de melkveesector lijkt het een zeer gunstig jaar te worden met hoge prijzen en meer geproduceerde melk. De leghennenhouders daarentegen worden in 2013 geconfronteerd met een prijsdaling van ruim 30 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Boerenbond.

De globale productie van rund- en kalfsvlees daalde met vier procent in vergelijking met dezelfde periode van 2012. “Dat is een trend die zich al enkele jaren doorzet”, legt François Huyghe van Boerenbond uit. De prijzen stegen dan weer met 4,5 procent. De prijsstijging deed zich hoofdzakelijk voor bij de kwaliteitsdieren, terwijl de prijzen van de reforme melkkoeien een daling lieten optekenen.

In de varkenshouderij steeg het aantal slachtingen met drie procent ten opzicht van een jaar voordien. De prijzen bleven onveranderd in vergelijking met 2012. “De economische resultaten van de varkenssector zijn de afgelopen jaren niet goed. Matige vleesprijzen, maar vooral sterk gestegen kosten voor veevoeder zorgen voor aanhoudende rendabiliteitsproblemen in de sector. Volgens voorlopige resultaten van de landbouwtelling daalde het aantal varkenshouders in Vlaanderen met 4,5 procent”, aldus Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche. In de loop van de maand augustus werd wel een duidelijke prijsverbetering genoteerd, maar in september waren er weeral scherpe prijsdalingen.

De melkveehouderij lijkt wel een zeer goed jaar tegemoet te gaan. “In de eerste acht maanden van dit jaar namen de prijzen toe met 17 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2012. Dit heeft te maken met betere prijzen voor zuivelproducten op de internationale markten”, meent Huyghe. Omdat ook de geproduceerde hoeveelheid melk is gestegen met 1,5 procent, is de omzet van de globale melkveesector toegenomen met 19 procent.

Het aantal geproduceerde braadkippen ging in 2013 omhoog met vier procent. De prijzen stegen tot en met augustus dit jaar met bijna zes procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daardoor lijkt de sector af te stevenen op een globale omzetstijging van zo’n tien procent, ware het niet dat de prijzen voor braadkippen sinds augustus enorm verslechterd zijn.

In de leghennensector is een schaalvergroting waar te nemen. “Door de verplichte omschakeling naar alternatieve huisvestingssystemen moesten de leghennenhouders tegen 2012 zware investeringen doen. Dit maakte dat een aanzienlijk aantal leghennenhouders hun bedrijf stopzetten. Wie bleef, groeide. Dat maakt dat de productie in 2013 naar schatting 4,5 procent zal toenemen”, verduidelijkt François Huyghe.

Onder meer door die toegenomen productie ondervond de eiermarkt in 2013 een gevoelige prijsdaling. De eerste acht maanden van dit jaar daalden de eierprijzen met 32 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De globale omzet van de sector kelderde daardoor met 30 procent. “We moeten wel opmerken dat de eierprijs begin 2012 uitzonderlijk hoog lag. Door de omschakeling was er een tijdelijke schaarste aan eieren op de Europese markt. In de tweede helft van 2012 daalde de eierprijs dan weer”, klinkt het bij Boerenbond.

Veevoeder is één van de belangrijkste grondstoffen van de Vlaamse veehouderij. Die veevoederprijzen zijn de laatste jaren sterk gestegen waardoor de rendabiliteit van heel wat sectoren onder druk is komen te staan. “In 2007 lag de prijs van veevoeders rond de 185 euro per ton. In januari 2013 was dit ruim 300 euro per ton. Hoewel sinds mei de prijzen lijken te dalen, is het een illusie te denken dat we teruggaan naar de prijzen van voor 2007. De prijzen zullen onder de 300 euro per ton duiken, maar ze zullen toch structureel hoog blijven”, meent Vanthemsche. “De veesector ziet zich vooral geconfronteerd met het probleem dat ze haar kosten niet kan doorrekenen. Ons vlees is te goedkoop.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek